VRANJANCI NA EDUKACIJI O ZMIJAMA: Razbili predrasude i igrali se sa popularnim neotrovnim Đoletom (FOTO)
Foto: T.S.

organizovano po drugi put

VRANJANCI NA EDUKACIJI O ZMIJAMA: Razbili predrasude i igrali se sa popularnim neotrovnim Đoletom (FOTO)

Srbija -

Vranje - Pod vedrim nebom u Vranju je po drugi put na gradskom šetalištu u organizaciji Komunalne policije grada i Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana održana edukacija na temu “Zmije Srbije”.

foto: T.S.

Edukacija je okupila veliki broj Vranjanaca, a najveća atrakcija i ove godine je fotografisanje sa neotrovnicom, popularnim Đoletom koji je u Vranju statirao po drugi put. Vladica Stanković, predsednik Udruženja “Poskok” strpljivo je sa Vranjancima svih generacija razgovarao o tome koliko u našoj prirodi ima zmija. Najveće interesovanje pokazali su najmlađi, želeći da saznaju sve o otrovnim I neotrovnim zmijama. Oni su u pratnji roditelja prisustvovali edukaciji.

Predsednik Udruženja „Poskok“ odgovarao je na brojna pitanja.

foto: T.S.

“Osnovno je da znamo koliko vrsta zmija ima u našoj prirodi. U Srbiji imamo 10 vrsta zmija, sedam neotrovnih i tri otrovne zmije. Belouška, Ribarica, Smukulja, Eskulapov smuk, Stepski smuk, Prugasti smuk i Šilac. Prugasti smuk i Šilac dve jedinstvene vrste, nema ih nigde u Srbiji osim u Pčinjskom kraju. Što se otrovnica tiče imamo kao najveću otrovnicu u Evropi i Srbiji, Poskok, imamo Šarku i Planinski šargan. Zmije su korisne zato što se hrane glodarima koji su prenosioci raznih bolesti, u farmaceutskoj industriji se koriste u proizvodnji lekova. Važno je posebno za najmlađe, da kada vide zmije, da ih ne dodiruju i da se sklanjaju. Deca su radoznala i slobodna treba im objasniti .”, ističe Stanković.

foto: T.S.

Svih deset vrsta zmija koje obitavaju u Srbiji su zakonom zaštićene ,odnosno zabranjeno je njihovo uznemiravanje, ubijanje, ili uništavanje staništa.

Komunalne policije Vranja prva je u Srbiji krenula sa praksom hvatanja gmizavaca u gradskim sredinama, kaže načelnik Ivica Tašković.

“Pridružio nam se i Niš, a onda i Leskovac. Izlazimo u susret našim sugrađanima. Reagujemo po pozivu, i to vrlo brzo u saradnji sa predsednikom Udruženja “Poskok”, intervenišemo tamo gde je potrebno. Edukaciju smo organizovali, zbog velikog interesovanja naših sugrađana, kako bi razbili neke predrasude, nepotreban strah i skrenuli im pažnju kako da se ponašaju u situacijama kada se nađu u blizini gmizavaca”, ističe načelnik komunalne policije Grada Vranja Ivica Tašković.

foto: T.S.

On napominje da statistički podaci pokazuju da se zaključno sa 2018. godinom na teritoriji Pčinjskog okruga broj ujeda zmija smanjio za preko 40 odsto, zbog čega su od značaja ovakve edukacije. “ Nadamo se da će taj procenat biti još veći. U odnosu na prošlu, ove godine imamo veći broj intervencija u kojima imamo i veći broj uhvaćenih zmija, među kojima je bilo i otrovnica.

foto: T.S.

U nekim intervencijama nailazili smo na četiri, pet zmija pa čak i na cela legla. Broj otrovnica je na svu sreću otprilike nekih 10 odsto. “, ističe Tašković. Jedna od hrabrijih Vranjanki nije odolela, fotografisala se sa Đoletom u naručju, I prokomentasrisala da je osećaj “divan”. Napravljeno je i nekoliko selfija.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track