ODRŽANA PRVA LOZNIČKA FIJAKERIJADA: Prava parada upregnutih lipicanera, čeza jednoseda, zaprega, šarenih konja... (FOTO)
Foto: T.Ilić

Na vašarištu u Klupcima

ODRŽANA PRVA LOZNIČKA FIJAKERIJADA: Prava parada upregnutih lipicanera, čeza jednoseda, zaprega, šarenih konja... (FOTO)

Srbija -

Ponosni vlasnici konja i fijakera došli su da pokažu čime raspolažu uprkos veoma sparnom vremenu, a inicijator organizovanja ovakvog skupa Milan Tadić svoj fijaker je ukrasio srpskom trobojkom

KLUPCI – Prva revijalna LO fijakerijada održana je danas na vašarištu u lozničkom prigradskom naselju Klupci.

Ponosni vlasnici konja i fijakera došli su da pokažu čime raspolažu uprkos veoma sparnom vremenu, a inicijator organizovanja ovakvog skupa Milan Tadić svoj fijaker je ukrasio srpskom trobojkom.

foto: T.Ilić

On, kako reče, ide gde god ga pozovu na fijakerijade širom Srbije pa je odlučio da svojim prijateljima uzvrati gostoprimstvo.

- Uz podršku desetak ljudi, ljubitelja konja i fijakera, rešio sam da napravim ovakvu manifestaciju.

foto: T.Ilić

Očekujem do 20 fijakera što je za početak dosta. Malo ćemo da se provozamo po gradu i posle vratimo ovde na druženje gde će nam deca iz Bradića odigrati splet kola – kaže on dok čvrsto drži uzde svoja dva konja.

Vlasnici su konje smestili u hladovinu, a jedan od njih je Lozničanin Stojan Ranković. Njegove žute kočije, sa crvenim točkovima, ističu se lepotom, ali i neobičnom ’’registarskom tablicom’’ na kojoj piše ’’Paris France’’.

Milan Tadić
Milan Tadićfoto: T.Ilić

Došao je sa dva mlada konja, jedan ima 24, a drugi 16 meseci, i ovo mu je prva fijakerijada.

- Od detinjstva volim konje i imao sam ih i pre. Grehota je imati konje, a sa njima ne raditi, ne trenirati i ne izvesti ih ovako. Kočiju mi je napravio jedan drug iz okoline Loznice, a tablica je namenski kupljena u Parizu.

foto: T.Ilić

Osim konja volim i motore, svuda sam putovao i u Parizu našao ovu tablicu. Volim da vozim motor od 125 konjskih snaga, ali konji su nešto drugo, oni imaju dušu – kaže on.

Bilo je upregnutih lipicanera, čeza jednoseda, zaprega, šarenih konja, a posebnu pažnju dece privuklo je jedno ždrebe. Ono je strpljivo podnosilo maženje, znatiželjnu decu i dosadne fotografe.

foto: T.Ilić

Ljubitelji konja i fijakera družili su se danas na manifestaciji koju je podržala Turistička organizacija grada Loznice, a pošto ovakva okupljanja umeju da ’’iscrpe’’ na ražnju se okretao bik koji je, rekoše majstori za pečenje, imao tačno 365 kilograma ’’žive vage’’.

foto: T.Ilić

Prva LO fijakerijada je održana, a ljubitelji ovakvih događaja nadaju se da će se topot kopita u defileu na lozničkim ulicama čuti i naredne godine.

foto: T.Ilić

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track