KULTURNA FEŠTA: Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji oduševio publiku
Foto: Privatana Arhiva

KULTURNA FEŠTA: Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji oduševio publiku

Srbija -

U bogatom kulturnom programu i raznovrsnim umetničkim sadržajima uživalo je oko dve hiljade posetilaca

Prvi internacionalni festival u Vrnjačkoj Banji ostavio je snažan utisak na mnogobrojnu publiku koja je četiri dana uživala u brojnim predstavama mladih autora i glumaca.

Manifestacija je otvorena predstavom „Oleanna“ u režiji Vide Ognjenović, koju su maestralno izvele glumice Jovana Todorović i Annamaria Serda sa beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti.

foto: Privatana Arhiva
foto: Privatana Arhiva
foto: Privatana Arhiva

Nakon predstave, posetioci festivala su druženje nastavili na svečanom koktelu na kome su pored predstavnika medija prisustvovali i brojni predstavnici lokalne uprave, kulturnih i umetničkih institucija iz Vrnjačke Banje, Kraljeva, Beograda i manjih gradova u okruženju. Zajednički zaključak jeste da je jedan ovakav festival, prvenstveno posvećen mladima, bio neophodan i da će višestruko doprineti kulturnom razvoju lokalne zajednice i Srbije uopšte.

foto: Privatana Arhiva

„Kada sam prvi put čuo o ideji za festival od organizatora, mislio sam da je to samo lep koncept koji je teško izvodljiv u vremenu kada je, čini mi se, malo sluha za kulturu i umetnost. Ipak, njihova rešenost da istraju u svojoj zamisli bila je motiv da ih Opština Vrnjačka Banja podrži. Posebno zato što su to naši mladi sugrađani iz Banje, koji čine nešto dobro za Banju i mlade. Sada, kada stojim na bini i delim sa vama utiske oduševljenja, iskoristiću priliku da im poželim da još dugo traju i da zajedno slavimo njihove jubileje“, istakao je Milutin Dumanović, pomoćnik predsednika Opštine za oblast turizma. Drugi dan festivala započeo je radionicom fotografkinje Jovane Rakezić, koja je takođe Vrnjčanka, a čiji radovi su se našli i u vodećem modnom magazinu Vogue. Ovo veče obeležila je predstava „Ovde piše naslov drame o Anti“, sjajnog Ivora Martinića, u režiji Marije Barna-Lipkovski koja je oduševila publiku.

foto: Privatana Arhiva
foto: Privatana Arhiva

Okrugli stolo na kome se govorilo o značaju decentralizacije kulture, izazovima i perspektivama otvorio je treći dan velikog festivala. Učesnici su bili Saša Milenković, direktor Kulturnog Centra Vrnjačka Banja, Nevena Caković, producentkinja beogradskog Reflektor teatra, Aleksandra Kovačević, rediteljka Kraljevačkog pozorišta i Milena Božović Manić, novinarka i urednica Radio Beograda, koja je specijalizovana za kulturu, dok je ovaj stručni skup moderirao je doc.dr Dušan Stojaković sa beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti.

foto: Privatana Arhiva

Jedna od ključnih poruka jeste da je decentralizacija kulture možda i najbolji način da se kultura i umetnost nađu upravo tamo gde je publika. Učesnici su složni u stavu da je potrebno definisati detaljniju nacionalnu kulturnu strategiju, ali i razviti mnogo veću zainteresovanost medija za kulturne i umetničke sadržaje, jer oni mogu da odigraju važnu ulogu u edukaciji stanovništva i podizanju opšte kulturne svesti.

Treće festivalsko veče zatvorila je predstava „Muškarčine“, beogradskog Reflektor teatra, pred oko 700 gledalaca. Maestralan glumački ansambl i sjajan autorski tim zasluženo su nagrađeni ovacijama publike, ali i nagradom „Promenada“ koja se dodeljuje svake godine i to za poseban doprinos kulturnom i umetničkom stvaralaštvu.

foto: Privatana Arhiva
foto: Privatana Arhiva

Zatvaranje festivala upriličeno je pred punim Trgom kulture, izvođenjem predstave o odrastanju „Stvar izbora… zašto slušam Marčela“, a dodeljene su i specijalne nagrade za publiku.

foto: Privatana Arhiva

Drugi „Internacionalni festival pozorišta“ u Vrnjačkoj Banji biće organizovan sledeće godine tokom poslednje nedelje jula.

(Kurir / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track