VODU NA JAVNIM ČESMAMA U LOZNICI NIKO NE KONTROLIŠE: Analiza nije rađena od početka godine (FOTO)
Foto: T.Ilić

neodgovorno

VODU NA JAVNIM ČESMAMA U LOZNICI NIKO NE KONTROLIŠE: Analiza nije rađena od početka godine (FOTO)

Srbija -

Na području Loznice, u samom gradu, Banji Koviljači, Tršiću i Tronoši ove godine još uvek nije obavljena kontrola kvaliteta vode na javnim česmama. Iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu je potvrđeno da zahtev za takvu kontrolu nisu dobili, a treba da ga uputi lokalna samouprava.

foto: T.Ilić

Kvalitet vode na javnim česmama trebalo bi godišnje da bude kontrolisan četiri puta, a prethodnih godina to je rađeno na desetak mesta. Kada je obavljana kontrola praćene su česme “Obdanište Štira” i “Gradsko kupatilo” u gradu, “Saborište”, “Dvorište Vukove kuće”, “Dugi točak” i “Preko puta Vukove kuće” u Tršiću, dok su u Banji Koviljači uzorci uzimani sa “Rakina česme”, “Tri česme” i “Ilidža”, a u Tronoši “Devet Jugovića”.

foto: T.Ilić

Gotovo uvek na većini njih voda nije bila za piće pa je bilo potrebno uraditi sanaciju i dezinfekciju kaptaže i ponovnom analizom utvrditi da li su te mere popravile stanje, jedino su ‘’Devet Jugovića’’ i ‘’Iližda’’ uvek bile ispravne.

Inače, analiza po česmi košta 3.600 dinara i to plaća vlasnik, odnosno lokalna samouprava.

foto: T.Ilić

Zavod redovno kontroliše vodu na gradskom bazenu "Lagator’’ gde do sada nije bilo problema, a sredinom jula su, bez bilo kakvog poziva, kontrolisali kvalitet vode u Drini. To je urađeno na najpopularnijem mestu kupača, Žićinoj plaži u Banji Koviljači i utvrđeno je da je voda u redu.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track