PORODICA STEVANOVIĆ IZ DONJEG MEĐUROVA SINOĆ PROŠLA KROZ PRAVU DRAMU: Preživela sam bombardovanje, ali je ovo bilo gore! Začuo se jak tresak, vrištim ja, vrišti ćerka! Dever viče BEŽITE, PAO BREST NA KUĆU! (FOTO)
Foto: Kurir/M.S.

OLUJA ISČUPALA drvo IZ KORENA

PORODICA STEVANOVIĆ IZ DONJEG MEĐUROVA SINOĆ PROŠLA KROZ PRAVU DRAMU: Preživela sam bombardovanje, ali je ovo bilo gore! Začuo se jak tresak, vrištim ja, vrišti ćerka! Dever viče BEŽITE, PAO BREST NA KUĆU! (FOTO)

Srbija -

"Začuo se jak tresak a onda je sve počelo da puca. Mrak, varnice, dim, nismo znali šta se dešava. Pomislili smo gori kuća. Ja sam preživela i bombardovanje ali ovo je nešto najgore što mi se u životu desilo."

Ovim rečima Radica Stevanović iz Donjeg Međurova opisuje trenutke strašne drame koja je nastala kada je na kuću u kojoj živi sa još sedam članova porodice pao ogroman brest, pokidao strujne kablove i smrskao jednu sobu na spratu.

foto: Privatna arhiva

Sreća u nesreći je da je sin sa suprugom i detetom, koji inače stanuje u potkrovlju kuće, trenutno na moru, inače bi posledice mogle biti mnogo teže.

"Sve se desilo brzo. Prvo je počeo jak vetar pa kiša. Pet minuta nije prošlo, nešto je puklo. Čuli smo jak tresak, katastrofa. Varnice su bile u kući. Mrak, dim. Samo plamen, dim. Vrišti ćerka, vrištim ja. Muž vadi utikače da se ne upali kuća. Dever koji živi u prizemlju onda je počeo da viče silazite, bežite pao je brest na kuću. Komšija je gledao, dva puta se brest naginjao ka kući kako je vetar duvao i vraćao se. Sreća u zadnjem trenutku je pao malo u stranu, inače bi celu kuću unštio. Moguće je da su ga žice malo skrenule u stranu. Da je pao na dimnjak, srušio bi sve na dole", u jednom dahu i u šoku priča Radica.

foto: Privatna arhiva

Ona kaže da su oni i meštani okolnih kuća više godina pisali zahteve da se brest, koji raste na javnoj površini ukloni, ali to nije učinjeno.

"Godinama je traženo od nadležnih službi da se iseče to drvo. Skupljali smo potpise. Mi bi to sami ukolini ali nismo smeli jer su kazne velike. Brest je pretio kući, grane su bile iznad kuće. Svako nevreme smo strepili. Moj muž je sinoć rekao, ako sada brest padne na kuću... Ako verujete dva minuta nisu prošla i on je pao. Ostvarile su se naše najgore strepnje", dodaje ona.

foto: Privatna arhiva

Njen suprug Gradimir ocenjuje da je šteta velika i da bi mogla da premaši milion dinara.

"Krov smo nov stavili prošle godine, crep nijedan ne bi falio da ovo nije palo , to je sve ukucano, sve odrađeno lepo. Kupatilo je bilo novo a oštećeno i ono. Soba na koju je pao brest je bila prazna i na koristi se srećom, ali je krov uništen skroz. U sobi pored spavaju sin i snaja sa detetom, ne smem da pomislim šta je moglo da bude da su bili tu", kaže Radica.

foto: Privatna arhiva

Žarko Rajković predsednik saveta građana kaže da je brest metar i po u prečniku i star oko 100 godina te da su meštani tražili više puta da bude ukonjen.

"Pisali smo 10 puta zahtev, ali zatajile su nadležne službe. Sve su pričali, nije strašno, nije strašno, a evo šta se desilo. Sada mogu da dođu i iseku ga", kaže Rajković.

(Kurir.rs/Blic, B. Janačković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track