OSMA FAZA SANACIJE: U Loznici uređuju gradsku deponiju
Foto: T.Ilić

površina od oko devet hektara

OSMA FAZA SANACIJE: U Loznici uređuju gradsku deponiju

Srbija -

LOZNICA – Loznica komunalni otpad odlaže na oko 500 metara od prvih kuća i dva kilometra od centra grada, pored rečice Štire na mestu koje do pre nekoliko godina nije ispunjavalo gotovo nijedan zahtev prema važećim kriterijumima za lokaciju deponije.

Komunalni otpad odlagan je na površini od oko devet hektara i to je bilo smetlište sve dok pre nekoliko godina nije počelo sistematsko uređenje tog prostora, a ove godine stiglo se do osme faze sanacije lozničke deponije.

U lozničkom KJP ‘’Naš dom’’ kažu da je iz gradske kase za tu namenu, kao i prošle, ove godine izdvojeno 14 miliona dinara, a radi se prepokrivanje deponije i ujedno otvaranje nove kasete u koju će biti odlagano novo smeće. Postavljaju se odgovarajuće cevi za odvod vode kao i bio-trnovi kako bi se iz deponije oslobađali zapaljivi gasovi i izbeglo samozapaljenje.

foto: T.Ilić

Još 2011. i 2012. godine trajala je prva faza sanacije gradske deponije sufinansirana od tadašnjeg Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave. Od pre šest godina grad svake godine u lokalnom budžetu odvaja novac za tu namenu. Loznica, Mali Zvornik i Ljubovija odlažu svoje smeće na lozničku deponiju, a poslednjih nekoliko godina ozbiljno je razmatrana mogućnost da na teritoriji Loznice bude urađena regionalna sanitarna deponija koju bi koristio grad i susedne opštine.

Lokalna skupština je krajem 2012. odlučila da regionalna sanitarna deponija za grad Loznicu i opštine Ljuboviju, Mali Zvornik i Krupanj bude urađena na lokaciji Krivića ada u Lipničkom Šoru, pored Drine. Ušlo se u dobijanje neophodnih dozvola i ispitivanja terena, ali će ta priča ostati nerealizovana. Loznica će, ukoliko sve bude kao što najavljuju iz ’’Našeg doma’’, svoj otpad odvoziti do Uba. Ona sa tri susedne opštine, kažu u’’Našem domu’’, treba da postane član Regionalnog preduzeća “EKO Tamnava” sa Uba i da koristi regionalnu deponiju koja će biti u blizini tog mesta.

foto: T.Ilić

Međutim, sve dok se to ne desi mora upotrebljavati postojeću uz njeno uporedo saniranje. Sve što je do sada urađeno, sa trenutnom osmom fazom sanacije, deo je priprema za kompletno zatvaranje postojeće deponije, ali ne pre nego što bude određena regionalna deponija na koju će iz lozničkog kraja biti odlagano smeće.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track