NEVREME U DRAGAČEVU ZA SOBOM OSTAVILO OKO 160 HILJADA RAZLUPANIH CREPOVA: Meštani u radnoj akciji, predsednik opštine Lučani obećao pomoć (FOTO)
Foto: RINA

nevreme trajalo samo desetak minuta

NEVREME U DRAGAČEVU ZA SOBOM OSTAVILO OKO 160 HILJADA RAZLUPANIH CREPOVA: Meštani u radnoj akciji, predsednik opštine Lučani obećao pomoć (FOTO)

Srbija -

Nakon nezapamćenog grada koji je na Svetog Iliju pogodio zapadnu Srbiju, sada je na red došlo saniranje štete. Nevreme je razlupalo oko 160 hiljada crepova i krovna konstrukcija oštećena je na 180 dragačevskih domaćinstava. Nemoćni meštani u svojoj režiji su činili koliko mogu kako im krovovi ne bi prokišnjavali.

“Imali smo neke naše crepove, što su nam ostali kad smo pravili kuću, tako da smo muž i ja sami to namestili koliko smo mogli i stavili smo celofan, pa čekamo da stigne ta pomoć od opštine”, kaže Danka Tomašević iz sela Donja Kravarica.

foto: RINA

Lokalna samouprava formirala je tri komisije koje su odmah izašle na teren i napravile zapisnike.

“Na jednoj od narednih sednica Oštinskog veća donećemo odluku o količini novca koji će biti preusmeren na meštane koji su pretrpeli štetu od grada. Neophodno je da sačauvaju fiskalni račun kad budu kupovali krovni pokrivač, kako bi to mogli nama dostaviti na uvid, a mi na osnovu toga da isplatimo pomoć”, rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović i dodao da je pomoć Vlade neophodna , jer još uvek nisu uspeli da se oporave ni od šteta koje su ih zadesile ove godine u junskim poplavama.

foto: RINA

U gradonosni oblak ipaljeno je 65 raketa sa 11 protivgradnih stanica, ali to nije sprečilo već samo umanjilo štetu, a najgore su prošla sela Donja Kravarica, Turica i Rti.

Meštanku Ljubu Milutinović ove godine prvo je zadesio požar, a sada joj je nevreme odnelo i krov. Međutim, ova Sremica koja se preselila u Donju Kravaricu pre nekoliko godina ne očajava i u njenom dvorištu prava je radna akcija.

“To nevreme trajalo je desetak minuta, ali je bilo toliko jako da je meni skinulo sav crep sa kuće. Ja živim sama, ali komšije i prijatelji su odmah došli da mi pomognu”, kaže Ljuba i dodaje da ipak se protiv Božije volje ne može.

foto: RINA

“Nema svrhe sad da se nerviramo, šta je bilo – bilo je. Važno je da nema ljudskih žrtava, a krov ćemo popraviti”, rekla je.

Da se prijatelji najbolje poznaju u muci, pokazala je i ova situacija. Komšije su došle da pomognu Ljubi iako još nisu zakrpili rupe ni na svojim krovovima.

foto: RINA

“Kad su ovakave nesreće karakter ljudi je uvek na testu. Vidi se ko je kakav. Moramo se međusobno pomagati. Ovo je bilo nezapamćeno nevreme koje je pogodilo naš kraj”, izjavio je Ljubin komšija Dragan Tomašević.

foto: RINA

Pored štete na stambenim objektima, grad je opustošio i njive, jer je destkovan rod kupina, kukuruza i jabuka za ovu godinu, a oštećeni su i zasadi malina.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track