KRALJEVČANIMA SE ODUŽILA OBNOVA NADVOŽNJAKA: Niz oštećenja i nedostataka produžili radove
Foto: J. S.

apel građanima za strpljenje

KRALJEVČANIMA SE ODUŽILA OBNOVA NADVOŽNJAKA: Niz oštećenja i nedostataka produžili radove

Srbija -

Zbog rekonstrukcije nadvožnjaka u Kraljevu, izgrađenog 1988. godine, koja je trebalo da bude završena do kraja avgusta prošle godine, teretni kamioni i šleperi već više od 500 dana prolaze kroz centralne kraljevačke ulice, a najveća saobraćajna gužva stvara se u Ulici Vojvode Stepe, kod Male pijace.

- Svakodnevno dolazi do kolapsa u saobraćaju. Ponekad su kolone vozila duge i po nekoliko stotina metara, i u njima se, osim automobila, nađu kamioni, šleperi i autobusi. U tim situacijama jedino pešaci mogu da “izbegnu” gužvu i tada prolaze brže nego ostala vozila u koloni. Jedino vikendom možemo malo da „odahnemo“, kažu građani koji žive u ovom delu grada.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” izdvojilo je 67 miliona dinara za rekonstrukciju nadvožnjaka, a prvobitni rok za završetak radova, koji su počeli u aprilu 2018. godine, bio je 75 dana, ali oni nisu obavljeni. Tako je prošla zima, došlo i proleće, a kao novi rokovi za zavšetak posla pominjani su mart, maj i jul ove godine.

foto: J. S.

- Posao je kasnio zbog toga što je nakon otvaranja konstrukcije objekta otkriven niz oštećenja i nedostataka, što je dovelo do produžetka radova i odlaganja datuma puštanja nadvožnjaka u saobraćaj. Radilo se o jedanaest ivičnih nosača koji su, zbog teških oštećenja, neplanirano morali da budu zamenjeni. To nije bilo predviđeno ni u projektu, pa je Republička građevinska inspekcija 4. septembra 2018. godine zabranila nastavak radova. Radovi su ponovo počeli 1. marta 2019. godine, objašnjavaju u “Putevima Srbije” i dodaju:

- Dejstvo vode i soli, kao i neadekvatno odvodnjavanje atmosferskih voda glavni su uzroci propadanja nadvožnjaka, a najveća oštećenja su oštećenje glavnih nosača na obe strane po celoj dužini, kao i na naglavnim gredama stubova, a oštećene su i pešačke staze.

U “Putevima Srbije” ističu i to da se ovih dana na nadvožnjaku užurbano radi, ali ne navode novi rok za završetak radova. Kako je ranije rečeno, garancija za izvedene radove po okončanju posla biće pet godina, za konstruktivne elemente deset godina, a očekivani period eksploatacije objekta posle rehabilitacije iznosiće 30 godina, uz minimalno potrebne radove redovnog održavanja.

Iz Gradske uprave apeluju na građane Kraljeva da budu strpljivi dok se radovi na nadvožnjaku u potpunosti ne završe.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track