lepota življenja

ČUVAJTE TRADICIJU I SRPSTVO! Amer naučio da peče rakiju u Šumadiji (KURIR TV)

Srbija -

Da će jedan potpukovnik američkog vazduhopolstva doći u selo Zagorica kod Topole da nauči da peče srpsku šljivovicu ni najstariji meštani u ovom pitomom šumadijskom selu nisu verovali

Potpukovnik Džon Kapelo, američki vojni pilot, bivši vojni ataše u Ambasadi SAD u Srbiji i Izraelu, toliko je zavoleo Srbiju i srpski narod da nam se i dalje vraća.

Kapelova ljubav prema Srbiji, kako kaže kada je spoznao našu hrabrost i požrtvovanost ogleda se u nastojanju da se oduži srpskom narodu koji je pomogao američkim pilotima u evakuaciji iz Srbije u vreme Drugog svetskog rata.

foto: Kurir

Osnovao je Fondaciju Halijard. Sada on pomaže potomcima onih koji su rizikovali svoje živote da bi spasli američke vojnike 1944. godine.

foto: Kurir

Juče je imao drugu "ulogu" sa svojim kolegom Bojanom Dragićevićem.

- Srpski narod je veliki narod. Uvek me je fascinirala njegova žilavost i ono što vi kažete "duša". A shvatio sam da je pečenje rakije stvar biti naroda, više od tradicije. I morao sam to da naučim, priča nam Džon dok pretače "džibru" u kazan star preko 100 godina u selu Zagorica kod Topole u domaćinstvu Dragana Jovanovića, nadaleko poznatog po rakiji u Šumadiji.

foto: Kurir

Sve se odvija pod budnim okom dr Vladice Stanojevića, direktora državnog Zavoda za odrasle u Kragujevcu, najvećeg tog tipa u Evropi.

foto: Kurir

Dr Stanojević i domaćin Jovanović peku godišnje tri hiljade litara rakije šljive, dunje, kajsije, loze.

- Sad polako loži, najbolje je kad se na tihu vatru peče, objašnjava Jovanović Džonu, metodologiju i tajnu puta kako do dobre šljivovice.

foto: Kurir

Ni ne sluti da Džon ima debelo predznanje. U SAD glavni hit su privatne destilerije koje viski na tržištu plasiraju u teglama! Ima i puno ilegalnih destilerija sa čijim vlasnicina se američki šerifi brutalno razračunavaju. Ali elem.

foto: Kurir

- Šta je to, pita Džon.

- Brašno, odgovaraju domaćini dok optočinju kazan kako ne bi alkohol izvetreo u procesu proizvodnje.

foto: Kurir

Milion podpitanja. Objašnjavaju Džonu srpski domaćini kako šta. I sam diplomata se hvata u koštac. Sve dok nije potekla. Ne odvaja se od kazana.

I poneće sa kolegom Bojanom uspomenu iz Šumadije. Balon sa 15 litara tek ispečene rakije od čačanske "lepotice". Sa sve dudovim drvetom u balonu, što što ostade tajna koju ponosni Šumadinci nisu hteli da kažu što se stavlja i što mora da bude iz "srca" drveta.

PILOTI SPASENI U ZAGORICI

Gotovo je nepoznata istorijska činjenica da je u ataru sela Zagorice 1944.godine oboren saveznički avion i da su dva pilota iz SAD spasena zahvaljujući meštanima.

- Jedan je bio ranjen i njega su Šumadinci na rame odneli do Topole pet kilometara pešaka. Drugi je bio crnac. Obojicu su spasili i krili, pričaju meštani a vrata od jednog aviona i dalje svedoče o hrabrosti ovdašnjeg naroda. Doduše, sada služe kao krov na pomoćnom objektu jednog domaćinstva

(Kurir.rs / D. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track