DUŠAN NAGOVORIO AUSTRALIJANCE DA SVIRAJU SRPSKU TRUBU: Nedostajala mu Srbija, pa osnovao orkestar u Melburnu! U Guči oduševili sve pesmom Niška banja (KURIR TV)
Foto: Kurir/Teodora Kostić

orkestar "Opa, bato! Balkan brass" svira srpsku

DUŠAN NAGOVORIO AUSTRALIJANCE DA SVIRAJU SRPSKU TRUBU: Nedostajala mu Srbija, pa osnovao orkestar u Melburnu! U Guči oduševili sve pesmom Niška banja (KURIR TV)

Srbija -

Kada se Dušan Mitrović (48) iz Srbije s roditeljima preselio u Melburn 1988. godine nije ni slutio da će se u rodnu zemlju vratiti kao trubač. Priču o sebi Dušan za Kurir počinje rečima da je u dalekoj Australiji zahvaljujući ocu najpre naučio da svira saksofon.

foto: Kurir/Teodora Kostić

"Otac je svirao klarinet i želeo je da i ja budem muzikalan. Bio je veoma strog, a ja sam tad imao 17 godina i muzika me nije zanimala", kaže Dušan koji nije zaboravio srpski jezik. Nije imao želju da se bavi muzikom niti da svira trubu sve dok nije čuo na internetu kako zvuče srpski trubači.

foto: Kurir/Teodora Kostić

"Kad sam imao 40 godina i čuo srpsku trubu, javila mi se želja da sviram pravu srpsku tradicionalnu muziku. Hteo sam da se opet povežem sa svojom rodnom zemljom. Rešio sam da saksofon zamenim trubom i osnujem svoj orkestar", govori on.

Tako je 2009. godine osnovao orkestar pod nazivom "Opa, bato! Balkan brass" koji na festivalima i proslavama svira srpsku, ali i makedonsku muziku. "U orkestru imam osam Australijanaca, Makedonca i momka kome je otac Australijanac a majka Indonežanka. Svi oni su muzički obrazovani, ali nikada nisu ni čuli ni svirali srpsku muziku", kaže Dušan.

Dodaje da je svoje prijatelje iz Australije vrlo lako ubedio da sviraju srpske pesme, jer su se oduševili kad su čuli kako zvuče trube iz Dragačeva.

"U Guči sam prvi put bio 2010. godine kada je bio 50. Sabor trubača. Za mene je to bio poseban doživljaj. Prepričavao sam ga svima u Australiji i mislim da je to uticalo na njih da dođu sa mnom u Guču", kazuje Dušan.

foto: Kurir/Teodora Kostić

Njegovi prijatelji iz orkestra dodaju da im se u Guči najviše sviđaju energija, muzika, hrana i neizostavna domaća rakija. (Kurir.rs/ Teodora Kostić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja