ODRŽANA DUŽIJANCA U SUBOTICI: Uručen hleb od novog žita (FOTO)
Foto: N.H.

biser klasja srbije

ODRŽANA DUŽIJANCA U SUBOTICI: Uručen hleb od novog žita (FOTO)

Srbija -

U Subotici danas održana 109. Dužijanca, uz podršku Evrope. Dužijanca je biser klasja Srbije, zajednički dom 21 nacije, rečeno na Trgu. Proglašen najlepši risarski par, bandaš i bandašica Pavle Horvatski i Snežana Skenderović, koji su gradonačelniku na Trgu predali hleb od novog žita.

SUBOTICA – 109. Dužijanca je danas proslavljena u Subotici, u slavu novog žita i hleba. Dužijanca je biser u snopu klasja raznolikosti Srbije, zajednički dom 21. nacije, rekao je danas na Trgu Subotice gradonačelnik Bogdan Laban, kojem su hleb od novog žita danas uručili najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Pavle Horvatski i Snežana Skenderović, a gradonačelnik je hleb pokazao na sve četiri strane sveta.

I podmladak je bio na bini, deca Petra Ivović i Matija Matković, najmlađi bandaš i bandašica, uz pratnju najlepših risarskih parova iz Tavankuta, Bajmoka, Đurđina i okolnih mesta Subotice.

foto: N.H.

Dužijanca zaslužuje evrospku podršku, rekao je Tibor Navračić, evropski komesaru za kulturu, obrazovanje, sport i mlade u Briselu i dodoa da će se lično založiti da se tradicija Dužijance nastavi i u novom veku u koji je zakoračila.

Žito je pokošeno, ris je gotov, bandašica je isplela venac od novog žita, hleb je ispečen. Na Trg su došli brojni zvaničnici iz Srbije i Hrvatske, sveštenici, biskupi i veliki broj građana. Bandaš i bandašica dovezeni su kočijama ukrašenim risom, upletenim i u točkove čeza, do svečane bine Dužijance, ispred koje su u svečanoj povorci pristigle desetine folklornih društva mnogobrojnih nacionalnih zajednica, u svoj lepoti različitih nošnji.

foto: N.H.

Deca u beloj svečanoj odori, a starinska svečana odeća danas može da se vidi samo na Dužijanci. To je skupocena lionska svila, ćurdija, rojtoš, pliš i jednobojna svila, na ruhu i na nošnjama i starinskoj svečanoj odeći, sačuvanoj do danas. Tradicija se čuva i time što se ti materijali i kroj, simboli i ukrasi obnavjaju i novim modnim revijama u Subotici. Trg je danas bio biser bunjevačke tradicije.

foto: N.H.

Osim evropskog komesara za kulturu, obrazovanje, sport i mlade u Briselu, Navračića, manifestaciji su prisustvovali uz veliki broj građana i biskupi i sveštenstvo iz Srbiej i susednih zemalja.

foto: N.H.

„Ovo okupljanje u srcu Subotice je dvostruka proslava, uspešno okončane žetve i počasti generacijama bandaša i bandašica, koji više od veka proslavljaju rod sa plodne vojvođanske zemlje, kao najveću radost i bogatstvo. Dužijanca nije samo naš lokalni subotički praznik. Dužijanca je biser u besprekornom snopu klasja raznolikosti naše Srbije. Subotica je uspela da se razvije i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje žive u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu, a uz Beograd i Novi Sad postaje najuticajnija lokalna samouprava“, rekao je pored ostalog gradonačelnik Laban građanima na Trgu.

Evropski komesar Tibor Navračić je rekao Subotičanima i gostima, da je prihvatio sa poštovanjem da bude pokrovitelj ovogodišnje Dužijance.

foto: N.H.

„To je pohvala ne samo hlebu od novog žita, nego i svim ljudima koji rade na kultnom, društvenom i prosvetnom polju i tako doprinose boljitku svog naroda i svog grada. To sam danas doživeo i video u Subotici, zanos ljudi koji poštuju tradiciju i običaje, čime ova manifestacija zaslužuje i više pažnje, ne samo u lokalu, nego i u evropskom okviru. Lično ću nastojati na toj podršci“, rekao je Navračić.

foto: N.H.

Položeni su venci od žita na spomenik Blašku Rajiću a večeras od 20 sati Bandašičinim kolom počela je završna svečanost Dužijance.

(Kurir.rs/N.H. Foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track