ZAVRŠEN KONKURS ZA DODELU NAGRADA I PRIZNANJA: Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju predložen za počasnog građanina Kraljeva
Foto: Printscreen

STIGLO 15 PREDLOGA

ZAVRŠEN KONKURS ZA DODELU NAGRADA I PRIZNANJA: Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju predložen za počasnog građanina Kraljeva

Srbija -

Grk koji je odbio da bombarduje SRJ predložen za počasnog građanina Kraljeva, voditeljka Tamara Grujić trebalo bi da dobije nagradu za humanost

Na konkurs Grada Kraljeva za dodelu nagrada i priznanja u 2019. godini pristiglo je petnaestak predloga, a za zvanje počasnog građanina Kraljeva predložen je oficir grčke mornarice Marinos Ricudis, koji je 1999. godine odbio da učestvuje u NATO agresiji na SRJ.

- Radi se o potpukovniku grčke mornarice koji je 18. aprila 1999. godine, kao kapetan grčkog bojnog broda „Temistokle“ odbio da uplovi u vode Jadrana i da odatle bombarduje Srbiju, rekavši tada da kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadima na pravoslavnu braću, kaže Miloš Milišić, predsednik Komisije za dodelu nagrada i priznanja.

Prema njegovim rečima, ukoliko Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da saglasnost na ovaj predlog, Ricudis bi mogao da postane počasni građanin Kraljeva, dok bi specijalna nagrada za podsticaj humanosti “Milomir Glavčić“ bila dodeljena voditeljki Tamari Grujić.

- Tamara Grujić je gospođa koja je producent i voditelj emisije „Radna akcija“ i emisije „S Tamarom u akciji“, koja je do sada u Srbiji renovirala 181 kuću i, zapravo, pomogla toliko porodica, a u kojima živi oko 500 dece. Renovirala je i dve kuće u Kraljevu, jednu u Jug Bogdanovoj ulici, a drugu u mesnoj zajednici Drakčići, odakle je i stigao predlog za nagradu, dodaje Milišić.

Zanimljivo je i da je čovek po kojem jedno od priznanja nosi ime, srpski dobrotvor iz Kanade, Milomir Glavčić, koji je do danas Raškom okrugu poslao više od sedam miliona evra donacija, ove godine predložen za Oktobarsku nagradu Grada Kraljeva.

Inače, priznanja i nagrade Grada Kraljeva su zvanje počasnog građanina, diploma zaslužnog građanina, diploma zaslužnog preduzeća i ustanove, diploma zaslužne sportske organizacije, diploma zaslužne obrazovne ustanove, diploma zaslužnog udruženja građana, kao i Oktobarska nagrada i dodeljuju se na Dan Kraljeva - Kraljevdan, koji se svake godine obeležava 7. oktobra.

Od 2017. godine, Grad Kraljevo dodeljuje i specijalnu nagradu za podsticaj humanosti koja nosi ime po Milomiru Glavčiću.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track