105 GODINA OD CERSKE BITKE: Ceremonija u Tekerišu kod Loznice u ponedeljak, 19. avgusta
Foto: Kurir/T.Ilić

veliki jubilej

105 GODINA OD CERSKE BITKE: Ceremonija u Tekerišu kod Loznice u ponedeljak, 19. avgusta

Srbija -

LOZNICA - Državna ceremonija obeležavanja 105. godišnjice Cerske bitke biće održana na Preobraženje ,19. avgusta u spomen-kompleksu u Tekerišu, kod Loznice, od 10 sati.

Posle obavljenog verskog obreda na spomenik cerskim junacima vence će uz visoke državne i vojne počasti položiti predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, delegacije ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske kao i brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

foto: Kurir/T.Ilić

Posle obraćanja predstavnika Grada Loznice i Vlade Srbije, čija imena za sada nisu saopštena, biće održan prigodan umetnički program. Organizator svečanosti je Vlada Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu, a zbog zasluga u vođenju bitke, komandant Druge srpske armije general Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode.

foto: Kurir/T.Ilić

Spomenik u Tekerišu podignut je na Vidovdan 1928. na mestu gde su se sredinom avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke.

(Kurir.rs/T.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track