15 RUSA PREDAJE NA LETNJOJ ŠKOLI ARHITEKTURE U VRANJU: Na časove dolaze i srpski i ruski studenti (FOTO)
Foto: T.S.

tradicionalna saradnja

15 RUSA PREDAJE NA LETNJOJ ŠKOLI ARHITEKTURE U VRANJU: Na časove dolaze i srpski i ruski studenti (FOTO)

Srbija -

U Vranju je počela sa radom Letnja škola moskovskog Arhitektonskog Fakulteta "MARHI”. Predavanja su organizovana u Gimnaziji “Bora Stanković”, u Ruskom kutku škole.

Gostima iz Rusije dobrodošlicu je poželela direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković. Ona je istakla značaj i važnost partnerskih odnosa koje gimnazija neguje sa ruskim univerzitetima u mesecu kada škola obeležava 140 godina od osnivanja.

foto: T.S.

- Gimnazija već nekoliko godina unazad ima saradnju sa Rusijom pre svega sa Arhitektonskim fakultetom u Moskvi, imamo priliku da ugostimo ruske studente i predavače, profesore koji će boraviti ovde. Njihov plan je da se organizuje Letnja škola. Školu pohađaju i naši učenici, maturanti koji su već upisali arhitekturu i naravno oni koji planiraju da sledeće godine upišu ovaj fakultet. Svakako ova obuka mnogo znači, jer podrazumeva izradu projekata aplikacija i sve ono što je vezano za rad fakulteta. Projekat je značajan zato što će učenici imati priliku da rade na terenu i imati uvid o tome kako i na koji način rade urbanisti. Sa njima će biti glavni urbanisti Vranja kao i kolege iz Rusije. Rad Letnje škole moskovskog Arhitektonskog Fakulteta "MARHI” trajaće do 25. avgusta. Učesnici će boraviti i na Vlasini gde je takođe organizovan rad na terenu. Što se tiče jezika to je najmanji problem pomoći će kolege, a i predavač Milan Stamenković je poreklom iz Vranja, ističe direktorka.

foto: T.S.

Predavač, docent moskovskog Arhitektonskog fakulteta Milan Stamenković, kaže da tri godine unazad za studente iz Rusije organizuju Letnju školu arhitekture u Vranju.

- Katedra moskovskog Arhitektonskog fakulteta, Naučno-edukativni centar u arhitekturi i informacione tehnologije organizuje edukaciju u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu. Letnju praksu koristimo da radimo na eksperimentu, povezujemo realne metode sa digitalnim metodama što će biti zanimljivo za učesnike škole, objašnjava Stamenković.

foto: T.S.

On dodaje da ove godine osim studenata iz Moskve ima studenata iz Kazanja Kalinjingrada. Stamenković ističe da je vranjska gimnazija srdačno i ove godine dočekala ruske studente.

- Imamo dobru komunikaciju sa upravom Grada i radićemo zajedno na projektu koji se tiče Vranjske reke sa ciljem da se ta teritorija aktivira i za pešake. Nadam se da će učenici i studenti iz Vranja nama pomoći u prevodu. Imaćemo razgovor i sa građanima, videćemo šta je njima bitno, šta im je potrebno. Cilj je poboljšanje kvaliteta životne sredine. Paralelni cilj je edukacija, kulturna saradnja u arhitekturi, urbanizmu dovodimo profesore sa različitih fakulteta, rekao je Stamenković otkrivajući da je pitanje uvek u Moskvi zašto je izabrano Vranje.

foto: T.S.

- Zašto baš ovde, ima dosta razloga, pre svega ličnih zašto bih radio u drugom mestu kada sam iz Vranja, a drugo ovde ima dosta istorijskih znamenitosti koje su zanimljive i od uticaja za budućnost. Kako možemo sačuvati tradiciju, osnovnu strukturu grada, a da ipak idemo u neke novine uz savremenu tehnologiju, naglašava Stamenković i dodaje da u radu škole učestvuju i gimnazijalci iz Vranja koji su zainteresovani da se u budućnosti bave arhitekturom.

Alina Kliminćeva iz Kazanja jedna je od učesnica Letnje škole.

foto: T.S.

- Cilj je moje usavršavanje, u nekom širem kontekstu, sasvim drugi pogled na neke stvari u novoj sredini. Metode i parametarski dizajn koji se razrađuju u školi, rad sa kompjuterskim tehnologijama, to je ono što me interesuje, kaže Alina.

Stamenković 25 godina sa roditeljima živi u Moskvi gde se i školovao. Srećno je oženjen Ruskinjom koja je završila arhitekturu, imaju četvorogodišnju ćerku.

(Kurir.rs/T.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track