NASTAVLJA SE UREĐENJE KORITA REKE GRUŽE Gradonačelnik Kraljeva: Ovo je velika stvar za meštane (KURIR TV)
Foto: Kurir/D.Ilić

projekat podržala vlada srbije

NASTAVLJA SE UREĐENJE KORITA REKE GRUŽE Gradonačelnik Kraljeva: Ovo je velika stvar za meštane (KURIR TV)

Srbija -

Opština Knić, grad Kraljevo, JPV „Srbijavode“ uz finansijsku podršku Vlade Srbije nastavljaju uređenje korita reke Gruže. Radovi su planirani na deonici od mosta na lokalnom putu Guberevac -Zakuta uzvodno do mosta na magistralnom putu Kragujevac - Kraljevo u dužini od pet kilometara.

- Istovremeno započeli su pripremni radovi koji obuhvataju geodetsko snimanje i izrada projektno planske dokumentacije za dalju realizaciju projekta uređenja vodotoka reke Gruže do brane na akumulacionom jezeru u Pajsijeviću. Ovo je velika stvar za ovdašnji narod čije su njive dečenijama plavljene - rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva u prisustvu predstavnika Knića i preduzeća „Srbijavode“, postavljajući tablu kraj mosta u Zakuti.

foto: Kurir/D.Ilić

Administrativna procedura neophodna za nastavak uređenja Gruže završena je u rekordnom roku zahvaljujući solidarnosti vlasnika parcela na obalama reke. U kratkom roku pribaviljene su saglasnosti za prolaz mehanizacije kroz parcele koje su uz reku Gružu.

Inicijativa „Kurira“- SRPSKA KALIFORNIJA

Inicijativu za regulaciju toka reke Gruže koja je 60 godina plavila najplodnijih hiljadu hektara zemlje u Šumadiji pokrenuo je naš list prošle godine. Zahvaljujući Milošu Mitroviću, privredniku iz Kragujevca koji je rodom iz sela Petropolje u kraljevačkoj opštini saznali smo da je još daleke 1954.godine postojao plan za regulaciju toka reke. Radovi su krenuli prošle godine i upravo je to spasilo stanovništvo katastrofalnijih posledica prilikom nedavnih poplava

- Tom prilikom poljoprivrednici su pokazali neskriveno zadovoljstvo što će se konačno urediti reka koja im je svojim čestim izlivanjem onemogućavala redovnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na najplodnijoj zemlji u dolini Gruže. I narod je shvatio značaj ovog kapitalnog projekta- kaže Terzić, naglašavajući "da je ovo dobar primer saradnje dve lokalne zajednice grada Kraljeva i opštine Knić i da će se ona nastaviti u narednom periodu".

foto: Kurir/D.Ilić

U okviru otklanjanja posledica katastrofalnih bujičnih poplava koje su u junu ove godine pogodile grad Kraljevo i opštinu Knić, pripremljeni su projekti i za sanaciju i uređenje vodotokova drugog reda. Reč je o 11 reka i potoka, pritoka reke Gruže u dužini od oko 25 kilometara čije će uređenje obezbediti bolji protok vode i zaštitu od novih poplava. Radovi će biti sprovedeni sredstvima Vlade Republike Srbije kao prioritetna mera sanacije posledica poplava u opštini Knić, gde je u sedam sela sa najvećim posledicama elementarne nepogode, još uvek na snazi vanredna situacija.

(Kurir.rs/D. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track