ZAPOSTAVLJENI SRPSKI PESNIK KONAČNO DOBIJA ZASLUŽENO OBELEŽJE: Završavaju se radovi na spomen sobi Radu Draincu u centru Prokuplja (FOTO)
Foto: Biljana Roganović

finansirala vlada srbije

ZAPOSTAVLJENI SRPSKI PESNIK KONAČNO DOBIJA ZASLUŽENO OBELEŽJE: Završavaju se radovi na spomen sobi Radu Draincu u centru Prokuplja (FOTO)

Srbija -

PROKUPLJE - Stalna postavka posvećena Radu Draincu počeće da se postavlјa naredne nedelјe u Spomen sobi koja je u izgradnjiu centru Prokuplјa. Time će ovaj u mnogim periodima dvadesetog veka pomalo zapostavlјen pesnik, po prvi put dobiti prostor kakav zaslužuje.

Svi poslovi će se završiti pre 27. avgusta kada je planirano da Spomen sobu otvori ministar kulture Vladan Vukosavlјević.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Prokuplјe koja je pokrenula inicijativu o izgradnji spomen sobe, kazao je da je u toku završna faza građevinskih radova.

- Biblioteka je za ovaj projekat, dobila od Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, 835 hilјada dinara.

Pored pomenutih sredstava, ovoj ustanovi je pripalo još 200 hilјada dinara od Ministarstva kulture i uz novac, koji je Grad Prokuplјe predvideo za ovu namenu, projekat će u potpunosti biti realizovan- podsetio je Ognjanović.

Ove godine manifestacija „Drainčevi književni susreti“ ima posebnu težinu, jer se obeležava 50 godina književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“ i 120 godina od rođenja pesnika Rada Drainca, najznačanijeg topličkog pesnika koji je rođen u blačkom selu Trbunje i predstavlјa moderno srpsko pesništvo polovinom 20. veka.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track