DAKLE, VI STE TAJ UROŠ PREDIĆ: Izložbom o izuzetnom čoveku, narodu i vremenu otvoren Žički duhovni sabor Preobraženje (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

kraljevo

DAKLE, VI STE TAJ UROŠ PREDIĆ: Izložbom o izuzetnom čoveku, narodu i vremenu otvoren Žički duhovni sabor Preobraženje (FOTO)

Srbija -

Otvaranjem izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ Narodnog muzeja iz Zrenjanina, u kraljevačkom Narodnom muzeju u petak veče počeo je Žički duhovni sabor "Preobraženje 2019" koji se po dvadeseti i osmi put održava u gradu na Ibru.

Iako je započela pod okriljem Književnog kluba Kraljevo, manifestacija Žički duhovni sabor, kako je na otvaranju istakao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, ima podršku grada već od druge godine.

foto: Kurir.rs/J.S.

- Broj dobitnika je rastao, a značaj nagrade je prevazišao okvir grada. Sabor je postao tradicija, a Žička hrisovulja državna i nacionalna nagrada od osobitog značaja. Grad nastoji da kroz ustanove kulture, koje se trude da ljubiteljima knjige i kulture ponude veoma zanimljive sadržaje i pripremi programe u okviru Dana preobraženja. Nadam se da će svi ljubitelji poezije, ljubitelji srpske kulture, narednih dana moći da uživaju i da će u velikom broju posetiti događaje u okviru ove kulturne manifestacije koja je prevazišla okvire grada i predstavlja pesničku manifestaciju od značaja za celu zemlju, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

foto: Kurir.rs/J.S.

Autorka izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ Olivera Skoko je, otvarajući izložbu koja je priređena povodom 160 godina od Predićevog rođenja, a koju je nakon Zrenjanina video Beograd, pa sada Kraljevo, istakla da je Muzeju u Zrenjaninu, jedinoj instituciji u zemlji koja čuva vredan legat Uroša Predića, zadovoljstvo i čast da, na poziv Narodnog muzeja iz Kraljeva, upravo ovom izložbom otvori ovako važnu i lepu manifestaciju.

- Rekla bih da je ovo izložba ne samo o jednom izuzetnom čoveku, već zaista o jednom narodu, jednom vremenu, u trajanju od bezmalo jednog veka, jer Uroš Predić je poživeo 96 godina, poručila je autorka.

foto: Kurir.rs/J.S.

Na izložbi se mogu videti lični predmeti, napravljena je rekonstrukcija njegovog beogradskog ateljea u kom je proveo poslednje decenije svog života, a koji je završio u Muzeju u Zrenjaninu godinu dana nakon njegove smrti - od dečjih crteža sve do poslednje dovršene slike.

Žički duhovni sabor „Preobraženje 2019” nastavlja se tokom vikenda druženjem srpskih pesnika i književnih kritičara sa publikom i ovogodišnjim laureatom, a prestižna pesnička nagrada - Žička hrisovulja biće uručena pesniku iz Kragujevca Vladimiru Jagličiću u ponedeljak, na Preobraženje, u trpezariji manastira Žiča.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track