SVA ŠLJIVA ODE U RAKIJU: Jedino se pravljenjem ovog pića isplati uzgajanje tradicionalnog voća (FOTO)
Foto: B.R.

prokuplje

SVA ŠLJIVA ODE U RAKIJU: Jedino se pravljenjem ovog pića isplati uzgajanje tradicionalnog voća (FOTO)

Srbija -

Proizvođači šljiva razočarani su u prve otkupne cene stenleja, ali su za razliku od višnjara koji nisu imali gde, našli rešenje za ovogodišnji rod. Većina je odlučila da šljivu pretoči u rakiju, čija je tržišna cena oko 500 dinara po litru! Za deset litara rakije potrebno je do 100 kilograma šljive, te je po toj računici ovaj posao izuzetno isplativ.

- Otkupna cena šljive je trenutno 10 dinara za podbir i 15 dinara za one koje se beru. Pošto u rakiju ide sve, ako računamo podbir za 1.000 dinara je potrebno da napraviš deset litara rakije koje ćeš prodati za 5.000 dinara. Ono što je dobro je što nisi uslovljen vremenom i rakija ne gubi na ceni, već koliko god da stoji, ona donosi novac, objašnjava nam J. Đorđević koji se ozbiljno bavi proizvodnjom šljive.

foto: B.R.

I drugi proizvođači isto misle, jer krenuo je otkup, a niko ne predaje svoj rod.

- To je zbog toga što je preniska otkupna cena, mada šljiva još nije ni dobro zrela, odnosno nije dostigla potrebnu količinu šećera. Iako se očekuje da ona malo poraste, svi ćemo po svoj prilici da pre pečemo rakiju, nego da je dajemo na otkup, kazao nam je S. Marinković iz prokupačkog sela Rečica.

Šljiva je druga po redu najzastupljenija voćka ne samo u prokupačkom već i u čitavom topličkom kraju. Ovde je od šljive i rakije od nje napravljen ozbiljan brend, te su proizvođači u daleko boljoj poziciji od višnjara i nisu toliko zavisni od otkupa.

foto: B.R.

Na tržištu je izuzetno cenjena toplička šljivovica i zato proizvođači ne dozvoljavaju da ih ucenjuju sa niskom otkupnom cenom.

- Jeste da ima dosta posla oko pečenja rakije, ali se isplati. Ne samo što se družimo oko kazana i po malo degustiramo, već i dobro zaradimo. Ja sam prošle godine ispekao 2.000 litara i sve sam prodao, kazao nam je još jedan proizvođač šljive.

U Beogradu se na primer toplička šljivovica prodaje masovno i svi je vole, te je to i najpoželjnije tržište za proizvođače.

(Kurir.rs/B.R)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track