TRŠIĆ PONOVO ČISTE STRANCI: Desetodnevni međunarodni eko-kamp okupio dobrovoljce iz   Meksika, Češke, Francuske, Španije, Slovačke, Belorusije i Srbije
Foto: Kurir/T.Ilić

akcija

TRŠIĆ PONOVO ČISTE STRANCI: Desetodnevni međunarodni eko-kamp okupio dobrovoljce iz Meksika, Češke, Francuske, Španije, Slovačke, Belorusije i Srbije

Srbija -

TRŠIĆ - U Vukovom Tršiću u toku je treći Međunarodni eko-kamp ‘’U potrazi za azbukom’’ koji ove godine okupio dvanaest mladih volontera iz Meksika, Češke, Francuske, Španije, Slovačke, Belorusije i Srbije. Oni od 15. do 25. avgusta rade na uređivanju delova Tršića, korita rečice Žeravije, obeležavanju linija i farbanju golova na sportskom igralištu Vukove spomen-škole, a postavljaće i hranilice za ptice i divljač.

foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima Bojana Lučića, koordinatora lozničkog Omladinskog centra, ovaj kamp je u prethodne dve godine dobio najviše ocene Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta, a njegovi ovogodišnji učesnici će ovoga puta pomoći i uklanjanje smeća na vrhu planine Gučevo i u samoj Loznici. Osim ovih aktivnosti domaćin planira da organizuje akciju u kojoj bi volonteri sa kampa zajednički radili sa lozničkim ‘’Treš herojima’’.

- Namera je da uključimo što više onih koji brinu o zaštiti životne sredine, da se upoznaju, sarađuju i ujedno urade nešto korisno za zajednicu. Vlada Srbije nedavno je proglasila prostor oko Vukove spomen-kuće, Manastir Tronošu i šire okruženje predelom izuzetnih odlika, čime treba da se ponosimo, ali ujedno i da istovremeno to shvatimo kao znak da to područje moramo u narednom periodu posebno zaštiti i čuvati – kazao je Lučić.

Učesnici kampa vredno rade, ali se ujedno druže i bolje međusobno upoznaju, a i saznaju nove stvari o Tršiću, Loznici i Srbiji. Složni su u oceni da je priroda izuzetno pitoma i lepa, da su ljudi veoma gostoprimljivi i prijateljski nastrojeni. To misli i osamnaestogodišnja Mirjam (18), studentkinja marketinga iz Meksika koja je prvi put na Starom kontinentu koji posebno voli.

foto: Kurir/T.Ilić

- Mnogo mi se sviđa ova šuma, okolina i drago mi je što sam učesnik ovoga kampa jer je očuvanje prirode izuzetno značajno za našu budućnost –rekla je kratko uz širok osmeh pa pohitala da uklanja delove nekoliko nedavno posečenih stabala.

Kancelarija za mlade u Loznici finansijski podržava kamp koji se odvija u okviru projekta čiji je nosilac UG ‘’Svetionik’’ uz podršku Mladih istraživača Srbije, Turističke organizacije grada Loznice i lokalne samouprave.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track