KRALJEVO REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Spajanje 4 sela asfaltiranjem puteva
Foto: D. Ilić

u ovim selima mladi ostaju u svojim domaćinstvima

KRALJEVO REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Spajanje 4 sela asfaltiranjem puteva

Srbija -

Uz pomoć Vlade Srbije rešavaju se dva višedecenijska problema u četiri sela podno Gledićkih planina. U njima je ostalo više od sto porodica mladih poljoprivrednika

Asfaltiranjem puta u selo Zakuti podno Gledićkih planina grad Kraljevo rešava jednu od ključnih žila kucavica za još tri sela Petropolje, Drlupu i Milikovac. Istovremeno ovaj put je alternativni put koji izlazi na magistralu Kraljevo-Kragujevac.

- U ova četiri sela živi više od sto domaćinstava mladih poljoprivrednika do 40 godina. Mi smo strateški postavili stvari još pre dve godine i krenuli da asfaltiramo deonicu po deonicu, kako bismo zaokružili da sva četiri sela imaju asfaltirane puteve koji ih spajaju- kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Grada Kraljeva.

foto: D. Ilić

Prema njegovim rečima, nedavne poplave i elementarne nepogode koje su napravile štetu od nekoliko miliona evra otežale su ranije planove da svako selo u kraljevačkom atru ima sređene puteve. Atar Grada Kraljeva, ako bi se gledalo po broju stanovnika jedan je od najvećih u Srbiji i proteže se na preko 1530 kvadratnih kilometara.

-Ono što nas raduje jeste činjenica da u ovim selima mladi ostaju u svojim domaćinstvima. To su nove generacije poljoprivrednika koji se i prilagođavaju uslovima tržišta, okreću voćarstvu i novim kulturama-kaže Terzić, naglašavajući da regulacijom toka reke Gruže i pritoka po prvi put se rešava kontinuirani problem unazad 60 godina plavljenja njiva.

To je zajednički projekat Vlade Republike Srbije, Grada Kraljevo i opštine Knić.

-Usled plavljenja zemlja je ostala praktično zaprložena i pretvorena u livade, a reč je o najplodnijoj zemlji u Šumadiji. Sada se otvara mogućnost da i ova četiri sela koja u dolini reke Gruže imaju oko 300 hektara zemlje imaju dodatne prinose i to je od velikog značaja - kaže Terzić.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track