30 LIČNIH PRATILACA ZA DECU I STARE: U Kraljevu licencirani personalni asistenti, pomagaće onima kojima je to najpotrebnije!
Foto: Profimedia

humano

30 LIČNIH PRATILACA ZA DECU I STARE: U Kraljevu licencirani personalni asistenti, pomagaće onima kojima je to najpotrebnije!

Srbija -

Centar lokalnih usluga Grada Kraljeva licencirao je 30 ličnih pratilaca, mahom žena, za pomoć deci i starima, odnosno osobama sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju, kojima je ta usluga neophodna.

- Značaj usluga iz sistema socijalne zaštite je nemerljiv za korisnike kojima je to potrebno, zato što obezbeđuje praktičnu podršku odraslima i deci u neutralisanju hendikepa zbog koga ne mogu da se na ravnopravnim osnovama uključuju u društvo. Nudimo usluge deci sa smetnjama u razvoju i odraslima sa invaliditetom, kaže Milica Jelić iz kraljevačkog Centra lokalnih usluga.

Po njenim rečima, lični pratioci pomažu deci da se ravnopravno uključe u obrazovni sistem - sistem predškolskog obrazovanja i škola, kao i u razne društvene angažmane, ako su u pitanju odrasle osobe.

foto: Profimedia

- U ovom momentu uslugu ličnog pratioca pružamo za šesnaestoro dece, četrnaestoro aktivno i dva zahteva su u proceduri, dok odrasle osobe sa invaliditetom, a njih je trenutno devetoro, dobijaju uslugu personalne asistencije, dodaje Milica Jelić.

S obzirom da je reč o uslugama iz sistema socijalne zaštite, svi potencijalni korisnici mogu da se obrate Centru za socijalni rad u Kraljevu, koji je uputni organ i koji, kroz prijemnu dokumentaciju i neposredno podneti zahtev, procenjuje da li korisnik može da ostvari pravo na uslugu ličnog pratioca, odnosno personalnog asistenta.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track