Institut za onkologiju plaća zbog diskriminacije

Sud

Institut za onkologiju plaća zbog diskriminacije

Srbija -
Institut za onkologiju Vojvodine pravosnažno je obavezan da zajedno sa doktorom M. E, koleginici V.K. zbog diskriminacije na radu isplate 400.000 dinara sa zateznim kamatama, i 200.000 dinara za parnične troškove

BEOGRAD - Institut za onkologiju Vojvodine pravosnažno je obavezan da zajedno sa doktorom M. E, koleginici V.K. zbog diskriminacije na radu isplate 400.000 dinara sa zateznim kamatama, i 200.000 dinara za parnične troškove.

Apelacioni sud u Novom Sadu naložio je da Institut i doktor solidarno nadoknade nematerijalnu štetu V.K. zbog duševnih bolova, povrede prava ličnosti i časti i ugleda, koje je trpela oko dve godine radeći na Institutu, objavljeno je na sajtu tog suda.Istom presudom.

Apelacioni sud je preinačio odluku Osnovnog suda u Novom Sadu kojom je delimično bila usvojena protivtužba Instituta i ukinuo deo presude kojom je V.K. bila obavezana da Insistutu vrati novac koji je u nju uložio na ime usavršavanja u iznosu od oko milion dinara, kao i da plati parnične troškove od 208.000 dinara.

U toku prvostepenog postupka pravilno je utvrđeno da su se tuženi diskriminatorski ponašali prema V.K. u odnosu na uslove rada i prava iz radnog odnosa, jer ju je M.E. omalovažavao neprimerenim i nedozvoljenim ponašanjem u radnoj sredini, čime joj je povredio pravo ličnosti, ugled i čast.

Institut je takođe odgovoran za štetu koju je V.K. pretrpela u vezi sa radom na Institutu, jer je ignorisao njene pritužbe na neprimereno i nedozvoljeno ponašanje M.E, navodi se u odluci. Takvo njihovo ponašanje uticalo je da V. K. podnese zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa, koji nije prihvaćen.

Apelacioni sud u Novom Sadu smatra da je upravo krivicom tuženih V.K. dovedena u situaciju da više ne može da radi u okruženju u kojem je bila izložena diskriminatoskom ponašanju tuženih i da zbog toga nije dužna Institutu da vrati novčane iznose isplaćene za njene postdiplomske i doktorske studije i stručno usavršavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track