SAMOHRANI RODITELJI NAJUGROŽENIJI: Centar za socijalni rad u Vranju se brine o 245 porodica sa 386 dece (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.S.

vranje

SAMOHRANI RODITELJI NAJUGROŽENIJI: Centar za socijalni rad u Vranju se brine o 245 porodica sa 386 dece (FOTO)

Srbija -

Samohrani roditelji kojih je 245 sa 386 dece najugroženija su socijalna kategorija u Centru za socijalni rad u Vranju. O tome je na konferenciji za novinare govorila direktorka Centra, Dragana Arsić.

Ona je istakla da je sa pripadnicima te kategorije, posebno sa decom potreban dodatni rad zbog prevazilaženja emocionalne krize koja nastaje zbog nedostatka drugog roditelja.

foto: Kurir.rs/T.S.

Prema njenim rečima Centar za socijalni rad u Vranju ima jedan od najrazvijenijih sistema hraniteljstva.

- Trenutno na evidenciji imamo 50 hraniteljskih porodica, od toga 13 srodničkih i jednu porodicu koja je specijalizovana za specijano hraniteljstvo, odnosno za prijem dece sa psihofizičkim poremećajima u svom razvoju. Prošle godine obučene su četiri porodice koje su specijalizovane za prijem maloletnih migranata, ali do sada nije bilo potrebe da se angažuju ti hranitelji, kaže Arsićeva.

foto: Kurir.rs/T.S.

Ona je objasnila da u toku godine Centar vrši obuku za hranitelje koja traje četiri meseca.

- Edukacija se vrši na četiri do pet parova i tri puta nedeljno naši radnici realizuju te aktivnosti. Dva puta godišnje vršimo obuku za hraniteljstvo, navodi Arsićeva.

foto: Kurir.rs/T.S.

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju je govorila i o nasilju u porodici.

Ona je iznela podatak da je u 2018. godini na evidenciji Centra bilo 270 prijava nasilja.

- Zahvaljujući Zakonu o prijavi nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna 2017. godine i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je prepoznao problem, stvorili su se uslovi da se uredi sprečavanje nasilja u porodici i da na jedinstven način postupaju kako institucije tako i ustanove u zaštiti žrtava nasilja. Centar ima dobru saradnju sa policijom i pravosudnim organima, sudstvom i tužilaštvom. Hitne mere koje se izriču u trenutku nasilja je privremena mera udaljenja nasilnika iz porodice i mera privremene zabrane prilaska i kontakta sa žrtvom, istakla je Arsićeva.

foto: Kurir.rs/T.S.

Centru je prijavljen i znatan broj onih koji traže jednokratnu pomoć. Dragana Arsić iznela je podatak da je do juna ove godine bilo 812 zahteva za dodelu jednokratne novčane pomoćiu, najviše za nabavku lekova, ostvarivanje osnovnih životnih potreba, pokrivanje pogrebnih usluga.

- Do juna ove godine bilo je 812 zahteva, a odobrena su 632. Centru za socijalni rad u Vranju dodeljeno je milion i po dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade, jer je postojeća neuslovna, kaće Arsićeva.

Za realizaciju ovog projekta Centar ima punu podršku gradskog rukovodstva. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije opredeljeno je milion i 500 hiljada dinara. Nakon toga, Centar za socijalni rad apliciraće ka fondovima i ministarstvima za dodatnu pomoć. Prema direktorkinim rečima, lokacija je određena i na jednoj od sednica Gradskog veća dodeljena je parcela za te namene u blizini sadašnjeg Centra za socijalni rad.

(Kurir.rs/T.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track