DANI VRANJA: Održana humanitarna Samsijada za malu Hanu Gligorov (2) (KURIR TV)
Foto: T.S.

predstavljena vranjska kuhinja

DANI VRANJA: Održana humanitarna Samsijada za malu Hanu Gligorov (2) (KURIR TV)

Srbija -

U Vranju je na Trgu Staniše Stošića održana “Samsijada” na kojoj je u okviru “Dana Vranja” predstavljena vranjska kuhinja.

Prebogati štandovi najraznovrsnijih đakonija kojima obiluje vranjska kuhinja, od samse, zeljanice preko sukane pite, pogače privukli su veliki broj Vranjanaca. Samsa je potpuno autentična pita vranjskog kraja sa praznim korama, prelivena kiselim mlekom i belim lukom.

foto: T.S.

Na jugu je uvreženo mišljenje da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu.

foto: T.S.

“Samsijada” je pored takmičarskog imala i humanitarni karakter. Dvogodišnjoj devojčici Hani Gligorov, iz Bunuševca nedaleko od Vranja, otkriven je tumor na oba oka. Nakon primljene jedne hemioterapije u Beogradu, lečenje bi trebalo da se nastavi u Švajcarskoj. Troškove lečenja pokriće Fond za zdravstveno osiguranje, ali će put i smeštaj u ovoj zemlji, roditelji morati da finansiraju sami. Građani Vranja su degustirajući samsu i ostale vranjske specijalitete ostavljali novčani prilog, a prikupljeni novac biće prosleđen za Hanino lečenje.

foto: T.S.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu ovoj porodici u lečenju dvogodišnje Hane mogu to učiniti uplatom na dinarski račun 205-9011006064889-52 i na devizni račun RS35325934170246893538, na ime Novice Gligorov.

foto: T.S.

Žiri u sastavu Bojan Mitić, Andrija Pavlović i Toma Vlajinac ocenio je da je najbolju samsu pripremila Dobrila Šošić, pedijatar neonatolog na odeljenju ginekologije u Vranju. Drugoplasirana je Gorica Risteski dok je treće mesto zauzela Milica Đorđević.

foto: T.S.

“Samsijada” je upriličena pesmom i igrom.

U kulturno – umetničkom delu programa nastupila je folklorna sekcija Udruženja penzionera grada Vranja.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track