ŠANSA ZA LOZNIČKE POLJOPRIVREDNIKE: Kontrola plodnosti zemljišta za bolje prihode
Foto: T.Ilić

loznica odvojila 20,2 miliona za direktne subvencije

ŠANSA ZA LOZNIČKE POLJOPRIVREDNIKE: Kontrola plodnosti zemljišta za bolje prihode

Srbija -

LOZNICA – Poljoprivredni proizvođači u lozničkom kraju imaju mogućnost kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i na osnovu toga priliku da od stručnjaka dobiju predloge za zasade određenih ratarskih kultura kao i savete kako postupati da bi poboljšali kvalitet zemljišta i obezbedili bolje prinose.

Za ovu namenu u gradskoj kasi su predviđena dva i po miliona dinara, a iz Odeljenja za privredu gradske uprave pozivaju zainteresovane proizvođače da iskoriste priliku. Krajni rok za prijavljivanje Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi lozničkog ''Poljosaveta'', ovlašćenoj za taj posao je do prvog novembra, ili utroška novca predviđenog za tu namenu koga ima za analizu 1.600 uzoraka obradivog poljoprivrednog zemljišta.

foto: T.Ilić

Uzorci za kontrolu plodnosti obradivog zemljišta, od prve do pete klase, mogu se uzimati sa oraničnih površina, onih pod vinogradima i voćnjacima kao i tamo gde su plastenici ili staklenici, objašnjavaju iz Odeljenja za privredu. Analize treba da pokažu kiselost zemljišta, koliko u njemu ima fosfora, kalijuma, kalcijum-karbonata, kalijum oksida i kao i kakav je sadržaj humusa u tlu. Zahteve za kontrolu mogu podneti nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a kontrola se odnosi na zemljište sa teritorije Grada Loznice koje je upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava. Inače, u Loznici ima oko 4.700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od toga je oko 30 odsto žena i mlađih od 40 godina.

Loznica aktivno podržava poljoprivrednike i ove godine je za program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja odvojila 20,2 miliona za direktne subvencije. Od juna su raspisana tri konkursa, koji traju do utroška predviđenog novca, ili do prvog decembra, za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, veštačko osemenjavanje životinja i osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track