ZA GRNČARIJOM IZ ZLAKUSE POLUDEO CEO SVET: Srpski lonci stigli do Nemačke, Francuske i Indije! Evo zašto je hrana pripremljena u njima tako posebna (FOTO)
Foto: RINA

svetsko a naše

ZA GRNČARIJOM IZ ZLAKUSE POLUDEO CEO SVET: Srpski lonci stigli do Nemačke, Francuske i Indije! Evo zašto je hrana pripremljena u njima tako posebna (FOTO)

Srbija -

UŽICE - Svi ste probali kupus iz zemljanog lonca ili teletinu ispod sača, ali posle dobrog ručka ostaje zagonetka u čemu i kako se, na kojoj temperaturi se mora peći i od čega se pravi taj praznični obed. Kako načiniti dobar specijalitet koji će zadovoljiti ukus gurmana? To nije tajna u požeškom selu Zlakusi, na putu od Beograda ka Zlatiboru ili Mokroj Gori.

Tradicija izrade grnčarije od gline u porodici Tešić prenosi u naslednostvo od pamtiveka, a čak i najstariji majstor zlakuske radionice u ovoj porodici nije odustao od svog zanata. Svakodnevno napravi na desetine lonaca, šerpi, sačeva i drugih majstorija od gline. Hrana pripremljena u ovakvim posudama ima poseban ukus i miris, a svaki Draganov lonac napravljen je glinom iz sela Vranjani, i kamenom kalcitom iz Rupeljeva.

foto: RINA

„Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris, u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala, i nema ničega veštačkog“ kaže Dragan Tešić, umetnik u ovom poslu.

Pored dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu.

„Glina koju iskopamo u dubinama zemlje je praškasta i nakon jedan ili dva dana sjedinjujemo je sa mlevenim kalcitom u odnosu pedeset odsto. Meša se pet - šest puta sve dok se ne dobije kompaktna masa sa kojom možemo početi pravljenje. U zavisnosti od posude, napravi se odgovorajuća veličine ploče koju kasnije možemo zidati. Kada se to završi ostaje da se posuda zagladi i stave ručke. U zavisnoti od vremena, iznesemo posude napolje na sušenje koje traje dva ili tri dana“ kazao je starina Tešić.

A da Tešići ne prave grnčariju uzalud, dokazuje i njegova snajka Jelica, koja ove proizvode, uz pristupačnu cenu, prodaje ne samo domaćim već i stranim kupcima.

foto: RINA

„Lonci vrede od od 1.200 dinara, ali ima posuda čija je cena više od od 20.000 hiljada dinara. To su lonci zapremine preko četrdeset litara. Optimalna cena lonca za četvoročlanu porodicu je oko 1.500 dinara“ priča Jelica.

Zlakuske posude od gline poznate ne samo u Srbiji već širom sveta, najpre našim ljudima koji borave po Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, već i onima koji žive na drugim kontinentima .

„Iznenadila sam se kada nas je posetila grupa od osamnaest Indijaca, koji su krenuli put Zlatibora, i kada su videli šta sve ima u izlogu svratili i dosta toga kupili, ne pitajući za cenu“ dodaje Jelica Tešić.

Poznato je da nema manifestacije u zapadnoj Srbiji bez svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, a baš iz takvog od 560 litara oboren je rekord, kada se iz njega nahranilo čak 1. 200 posetilaca na prvom Saboru violinista Srbije u Pranjanima.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track