MESTA ZA VIŠE OD 400 DECE: Otvoreno nadograđeno obdanište Bambi u Loznici
Foto: T.Ilić

završena obnova

MESTA ZA VIŠE OD 400 DECE: Otvoreno nadograđeno obdanište Bambi u Loznici

Srbija -

LOZNICA – Nadograđeno obdanište ’’Bambi’’ u Loznici danas (2.9) je posle više od godinu dana ponovo primilo decu koja će od sada imati na raspolaganju mnogo više prostora, a i uslovi za rad vaspitača su bolji. U prisustvu Biljane Žarković, pomoćnice ministra privrede, i čelnika grada ozvaničeno je otvaranje objekta koji ima najveći kapacitet od svih u sklopu lozničke Predškolske ustanove (PU) ’’Bambi’’.

Ministarstvo privrede je do sada, prema rečima Žarkovićeve, sa Loznicom ’’lepo sarađivalo’’ na više projekata i učestvovalo u njihovom sufinansiranju i realizaciji, a ona se nada da će zajednički raditi i ubuduće .

foto: T.Ilić

- Zadovoljna sam što prisustvujem otvaranju obdaništa i što je naše ministarstvo učestvovalo u sufinansiranju, odnosno realizaciji ovog projekta. Rezultat je zgrada u kojoj su smeštena deca Loznice i gde su stvoreni uslovi da zajedno, sa svojim vaspitačima, razvijaju individualne sposobnosti, uče, druže se i ostvaruju komunikaciju budući da ovakav objekat daje preduslove za tako nešto. Ovaj objekat je na korist svima, pre svega deci Loznice – rekla je ona zadovoljna kako izgleda proširena i nadograđena zgrada.

PU ’’Bambi’’ u gradu ima pet objekata, po jedan u Lešnici i Banji Koviljači kao i oko 30 prostora po osnovnim školma u kojima je smešteno 35 grupa dece.

Nadograđeni ’’Bambi’, pored OŠ ’’Kadinjača’’, proširen je za 130 mesta i sa ukupnim kapacitteom od 440 dece je najveći objekat. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, zahvaljujući Vladi Srbije, posebno Ministarstvu privrede, rekonstruisan je i dobijen potpuno nov središnji deo objekta, nove sobe su u prizemlju, nadzidanom spratu, rekonstruisana su sva kupatila, prošireni prostori koji su pre rekonstrukcije bili neuslovni.

foto: T.Ilić

- Sada ovaj objekat može primiti u celodnevnom boravku 440 dece, a pošto i popodne dolaze grupe koristiće ga više od 500 mališana. Mislili smo da njegovom rekonstrukcijom završavamo sa listom čekanja, međutim na njoj je 94 dece. Vlada nam je priskočila u pomoć i u Lozničkom Polju biće sagrađeno još jedno obdanište koje će imati nešto manje od dve hiljade kvadrata i kapacitet za prijem 270 dece. Njegovim završetkom ne bi trebalo više da bude liste čekanja, ali pošto je Loznica grad u koji dolaze investitori verovatno će biti potrebe za još takvih objekata – kazao je Đokić.

foto: T.Ilić

Nova školska godina počela je u svim objektima PU ’’Bambi’’ u kojoj će ove godine biti 43 celodnevne grupe, a u njima nešto više od hiljadu dece. Inače, majstori su u obdanište ’’Bambi’’ ušli 15. juna 2018, a označeni rok od 125 kalendarskih dana nije ispoštovan. Prema objašnjenju iz gradske uprave do kašnjenja sa otvaranjem objekta došlo je zbog toga što je projekat pretrpeo određene izmene u hodu, a bila su neophodna i određena usklađivanja sa novim propisima protivpožarne zaštite. Rekonstrukcija “Bambija” koštala je ukupno oko 62 miliona dinara, od toga ih je Grad finansirao sa 36, a ostatak Ministarstvo privrede.

foto: T.Ilić

Na listi čekanja za obdanište u Loznici je оd kraja devedesetih redovno ostajalo više od 200 mališana. Otvaranjem “Čarolije”, jednog od najsavremenijih obdaništa u Srbiji, te 2012. godine nije bilo liste čekanja, ali već od naredne jeste. Zbog toga je lokalna samouprava rešila da nadogradi zgradu objekta “Bambi” i za to je dobila podršku države.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track