Najnovije vesti

LESKOVAC OVO NE PAMTI: Najhladniji i najtopliji grad u Srbiji u samo jednom danu! KAKAV TEMPERATURNI ŠOK, sa jutarnjih 8 na +35?!
Foto: Youtube Printscreen

drastična razlika

LESKOVAC OVO NE PAMTI: Najhladniji i najtopliji grad u Srbiji u samo jednom danu! KAKAV TEMPERATURNI ŠOK, sa jutarnjih 8 na +35?!

Srbija

Verujete li da jedan grad može ujedno biti i najhladniji i najtopliji u manje od 12 sati? Takav slučaj zabeležen je juče u Leskovcu, ukoliko se ne računa Sjenica u kojoj je tradicionalno najniža temperatura.

Stanovnike gradova širom Srbije jučerašnje i današnje jutro dočekalo je sa desetak i kusur stepeni nižim temperaturama nego prethodnih dana, pa je tako u ponedeljak u Leskovcu zabeleženo tek osam stepeni Celzijusa.

Ipak, kako ovako niske temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, tokom dana ona je porasla za neverovatnih 27 stepeni, pa je tako u ponedeljak podne u ovom gradu zabeleženo 35 stepeni. Stoga je Leskovac postao i najhladniji i najtopliji grad.

Ovu zanimljivu temperaturalnu razliku meteorolog Đorđe Đurić objašnjava vedrim vremenom.

- Tokom noći je jako zagrevanje i nema oblaka da spreče veće izračivanje vazduha u atmosferu - stoji u njegovom objašnjenju na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na drugoj strani, u Beogradu u ponedeljak nije bilo tolike oscilacije, pošto je ujutru zabeleženo 20 stepeni (na obodu grada 16 stepeni), a u najtoplijem delu dana živa u termometru je dostigla 34. podeok.

U Srbiji je danas zabeležen drastičan pad temperature, a nakon tropske klime u pojedinim gradovima ljudi su se probudili uz 10 stepeni Celizijusa.

Naime, jutros u sedam časova u Zaječaru zabeležena je upravo takva temperatura, dok je u Kuršumliji, Leskovcu i Dimitrovgradu bilo toplije tek za jedan stepen.

Čak i nakon sat vremena situacija se nije drastično promenila i i dalje je vreme osetno bilo hladnije od onoga na šta smo navikli.

Takav je slučaj bio, između ostalog, u Zaječaru koji je u sedam časova zvanično bio "najhladniji" grad Srbije, gde je u osam živa u termometru pokazala 14 stepeni, ali je subjektivni osećaj bio da je zapravo drastično hladnije.

Ista temperatura zabeležena je i na Crnom Vrhu, ali i u Kuršumliji.

Slična situacija sačekala je i građane Požege u kojoj je jutros bilo tek 15 stepeni, kao i u Dimitrovgradu, Leskovcu, te na Zlatiboru i Kopaoniku.

Nagle promene utiču na zdravlje

Ovakve oscilacije u temperaturi, ali i najavljeno značajno zahlađenje, mogu uticati na zdravlje građana. Nagle promene najviše pogađaju hronične bolesnike, ali one mogu biti opasne i za zdrave ljude.

Promene će se osetiti u vidu blagog umora, pospanosti, glavobolje, pa čak i vrtoglavice, te lekari savetuju laganiju ishranu sa mnoštvo voća i povrća.

(Kurir.rs/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...