sve zaraslo u korov

DA SE ČOVEK ZAPLAČE I OD SREĆE I OD TUGE: 5 pešterskih prvačića pošlo na nastavu, ali ne u školu?! Evo gde im drže časove (FOTO, VIDEO)

Srbija -

SJENICA - Pet pešterskih prvaka u selu Gonje, koji su ove godine krenuli u školu po prva znanja, Vukovu azbuku savladaće, nećete verovati, u seoskoj ambulanti.

foto: RINA

Naime, u ovom selu postojale su dve škole i obe su sagrađane dobrovoljnim radom meštana. Poslednja, iako izgrađena od čvrstog materijala, sa stabilnim temeljima, zarasta u korov, jer lokalna samouprava nije imala sredstava da je renovira sa osnovnim priučnim sredstvima i zameni prozore, tvrde meštani.

„Svi smo učestvovali, sakupili novac kako bi prepokrili krov da ne prokišnjava. Donirali su pomoć i oni koji su odavno otišli iz ovog kraja, ali su poreklom iz Gonja i na kraju iz opštine su nam kazali da oni nemaju sredstava za krov.

- Oko škole je bila šuma koju smo isekli i istrugali za krovnu konstrukciju, međutim ni tada nisu reagovali iz lokalne samouprave, a građa stoji spakovana unutar škole umesto đaka. Objekat se pretvorio u ruglo i skladište, jer se doterava svo smeće koje ne služi drugim školama. Na kraju deca su nam umesto u školu krenula u ambulantu, gde se svakodnevno sreću sa bolesnim ljudima koji dolaze na injekcije i infuzije”, rekao je meštanin Dragan Čvorović.

Inače, prema rečima Slobodana Vučkovića ceo kompleks gde je sagrađena škola pre jednog veka, a danas i ambulanta poklonio je svojim komšijama deda Kuja Biberovića meštanina Gonja.

foto: RINA

„Taj čovek je bio potpuno nepismen ali je i pre sto godina znao koliko je potrebna škola narodu i video je daleko dalje od mnogih danas”, rekao je Vučković.

Predsednik MZ Džanko Mašović kaže da je još pre nekoliko godina pozvao predstavnike lokalne samouprave i meštane da pokušaju da reše problem. „Došao je predsednik i video je situaciju kakva je, međutim od tada pa do danas tu ništa nije urađeno”, rekao je Mašović.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track