13. MAMUTFEST U KIKINDI: Deca znaju sve o Kiki, sledi velika dvodnevna mamutska žurka
Foto: S.U.

kika je bila stepski slon

13. MAMUTFEST U KIKINDI: Deca znaju sve o Kiki, sledi velika dvodnevna mamutska žurka

Srbija -

KIKINDA - Najmlađi Kikinđani burno proslavljaju Kikin 23. rođendan. Najveća mamutska žurka održava se u Narodnom muzeju, ali i u dvorištu Kurije. Tamo se i dalje nalazi replika Kike, ali i njena slamnata drugarica koju je na prethodnom “Mamutfestu” napravio Nikola Faler.

foto: S.U.

Predsedniku udruženja „Slama“ iz Osijeka, za izradu skulpture bila su potrebna tri dana i više od 200 kilograma slame. Grdosije mališane čekaju u dvorištu Kurije, a originalan skelet u specijalnom staklenom kavezu. Da je Kika pronađena početkom septembra 1996. godine u glinokopu fabrike “Toza Marković”, poznato je Sari Vašalić, učenici OŠ “Đura Jakšić”:

- Sviđa mi se “Mamutfest” je ovde možemo lepo da se zabavimo i uvek naučimo nešto novo. Uvek je zanimljivo da se pogleda i 3D film koji prati život Kike do uginuća na obodu močvare. Super je i što smo dobili Klub prijatelja muzeja za najmlađe koji će, kako sam čula, raditi cele godine. Sa mlađim i starijim kolegama iz Dečjeg pozorišta “Lane”, potrudila sam se da zabavimo decu - rekla je mlada glumica.

foto: S.U.

Kika je pripadala vrsti Mammothus trogoteri - Stepski slon. Pronađena je 2. septembra 1996. godine u glinokopu fabrike „Toza Marković“. Čak 90 odsto koštane mase, od koje nedostaju samo delovi stopala i lopatice, svetlost dana ugledalo je 4. septembra. Kika je bila stara 64 godine, a bolovala je od reumatizma. Mamutica je bila vođa krda i imala jedno mladunče. Sa kljovama dužine 3,5 metra, a sa kožom i mesom, težila je oko sedam tona. Direktorica Narodnog muzeja, Lidija Milašinović, najavljuje da tokom petka i subote pripremaju puno zanimljivih sadržaja:

foto: S.U.

- Deci se naročito sviđa izložba „Skockani“. Biće otvorena samo tokom trajanja “Mamutfesta”. Klub ljubitelja lego kockica stvarno je iznenadio naše mališane. U subotu će se predstaviti sedam muzeja iz Srbije. Naročito se ponosimo otvaranjem Kluba prijatelja muzeja. Namenjen je mališanima uzrasta između pet i devet godina, i interaktivnog je karaktera. Pružićemo deci priliku da se zabave i nauče nešto novo- navela je Milašinović.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track