U OVOM GRADU U SRBIJI DANAS SE ODRŽAVA PASULJIJADA: 80 takmičara napunilo lonce, kutlače se prihvatili i gosti iz Japana (FOTO)
Foto: J.S.

gurmanluk

U OVOM GRADU U SRBIJI DANAS SE ODRŽAVA PASULJIJADA: 80 takmičara napunilo lonce, kutlače se prihvatili i gosti iz Japana (FOTO)

Srbija -

Tradicionalna, 29. po redu, kulinarska manifestacija i najstarije srpsko takmičenje u pripremanju čorbastog pasulja “Srebrni kazan”, u narodu poznatija kao “Pasuljijada”, održana je u subotu u Kraljevu, okupivši više 80 takmičara svrstanih u pedesetak ekipa iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva.

foto: J.S.

- Prvi put sam ovde, u Kraljevu i Srbiji, i mogu vam reći da sam oduševljena toplim prijemom. Pošto ne znamo da spremamo pasulj, skuvaćemo čorbu od povrća, koja se često jede kod nas, rekla je za „Kurir“ mlada dama, pod imenom Koharu, koja je sa društvom na kraljevačku “Pasuljijadu“ došla čak iz dalekog Japana.

U organizaciji Turističke organizacije Kraljeva, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, ovo jedinstveno kulinarsko takmičenje tokom čitavog dana pratili su brojni građani, za koje je bio priređen i bogat kulturno - umetnički program.

1 / 8 Foto: J.S.

– Manifestaciju je 1989. godine osnovao kraljevački ugostitelj Jovica Aleksić koji je prvi u Srbiji došao na ideju da se organizuje takmičenje u kuvanju pasulja na otvorenom. U ono vreme to je zaista bio neobičan događaj, a danas je jedan od simbola po kojem je Kraljevo prepoznatljivo, reči su Milana Jovanovića koji je na pasulj doveo svoje unuke.

U okviru ovogodišnje “Pasuljijade”, dan ranije, u Kraljevu je održano i sedmo po redu takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom “Riblji kotlić”, a zavesa na ovu kulinarsku manifestaciju biće spuštena u nedelju takmičenjem u spremanju ajvara - „Izađi mi na teglu“.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track