BITKA NA DRINI KRIJE PRIČU O JEDNOJ HRABROJ RUSKINJI: Darja je bila u rovu rame uz rame sa srpskom vojskom, na njenom grobu ispisani su potresni Puškinovi stihovi (FOTO)
Foto: T.Ilić

tužno

BITKA NA DRINI KRIJE PRIČU O JEDNOJ HRABROJ RUSKINJI: Darja je bila u rovu rame uz rame sa srpskom vojskom, na njenom grobu ispisani su potresni Puškinovi stihovi (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Pre nego što posetioci spomen-kosturnice na vrhu legendarne planine Gučeva dođu do nje najpre prođu pored spomenika i spomen-ploče postavljenih u čast Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj, hrabroj ruskoj bolničarki koja je ovde poginula u Prvom svetskom ratu.

foto: T.Ilić

Pre 105. godina među srpskim vojnicima bila je i ova dobrovoljka i bolničarka iz Petrovgrada sve dok nije pogođena gelerima u jesen 1914. na Gučevu ostala zavek.

Prema dostupnim podacima Darja, rođena 1888, u Petrogradu, u Srbiju je došla najpre do Valjeva gde se zadržala kratko da bi septembrua 1914. otišla na prvi liniju fronta u ’’Bitku na Drini’’. Kao bolničarka Drinske divizije drugog poziva ona je, zabeleženo je, do tada neviđenim hrabrošću i odvažnošću previjala srpske ranjenike. Ostalo je zapisano kako je u jednom danu previla više od stotinu ranjenih.

foto: T.Ilić

Na Gučevo, kotu 708. na Eminovim vodama odlazi sa Drinskom divizijom. Ne obazirući se na puščanu i artiljerijsku vatru hrabro je išla od jednog do drugog ranjenog srpskog vojnika, previjala im rane, hrabrila ih, i činilo se da neprijateljsko zrno nju neće.

U rano jutro 2. oktobra 1914. mlada Ruskinja je pošla da previja ranjenike u Drugom bataljonu, kod majora Miloja Jelisavljevića na Eminovim vodama.

Major nije bio na predviđenoj poziciji, već na koti 708 pa je Darja htela da mu se iz zemunice javi telefonom i dobije dozvolu da dođe tamo gde je mnogo ranjenih. Nažalost, austrougarska granata pala je na zemunicu i Darja je poginula, a sa njom i kapetan Milutin Milojković. Iza rovova na Eminovim vodama zajedno su sahranjeni hrabra bolničarka i srpski oficir.

foto: T.Ilić

Ona je bila primer junaštva o čemu svedoči i izveštaj komandanta Drinskog Konjičkog diviziona II poziva, o borbama 31. avgusta, 1. i 2. septembra 1914. godine kod ade Kurjačice, u kome se navodi.

’’Kao zastupnik Komandanta odseka, naročito moram po dužnosti istaći retko požrtvovanje, hrabrost i najsavesnije vršenje svoje dužnosti prema ranjenicima za sve vreme borbe i danju i noću, vrlo često u kiši kuršuma, neposredno iza prvog borbenog reda – dobrovoljne milosrdne sestre Darje Aleksandrovne iz Petrograda, koja je sama lično previla preko 120 ranjenika. Za sve svoje zasluge, milosrdna sestra Aleksandrovna zaslužuje najveće ratno odlikovanje’’.

Hrabru Ruskinju žitelji ovoga kraja nisu prepustili zaboravu. Pano sa podsećanjem na njeno junaštvo nalazi se kod Specijalne bolnice u Banji Koviljači od pre nekoliko godina, na Gučevu je u blizini spomen-kosturnice na stogodišnjicu njene pogibije, oktobra 2014, postavljena spomen-ploča, nedavno je u ’’kraljevskoj banji’’ jedna ulica dobila njeno ime, a prošle godine je na Vidovdan nedaleko od spomen-kosturnice na Gučevu, u njenu čast, svečano otkriveno spomen obeležje, poklon Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i njegovog autora Dragoljuba Mirkovića.

Sutra, 8. septembra će na Gučevu biti obeležena 105. godišnjica bitke na Gučevu, poznate i kao ’’Bitka iznad oblaka’’, a to će biti prilika da se nova pokolenja podsete i na junaštvo žene koja je u Srbiju došla iz Petrograda da u jednom od najtežih trenutaka naše istorije pomogne srpskom narodu.ž

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track