EKOLOŠKI ČISTIJE: Kraljevačka Toplana prelazi s mazuta na gas
Foto: Dado Đilas

Trenutno se izvode radovi na kotlarnici

EKOLOŠKI ČISTIJE: Kraljevačka Toplana prelazi s mazuta na gas

Srbija -

Javno energetsko preduzeće „Toplana“ iz Kraljeva uveliko radi na promeni energenata za grejanje, a „Centralna toplana“ u ovom gradu i toplana „Nova kolonija“ umesto mazuta, već koriste prirodni gas.

- Trenutno se izvode radovi na kotlarnici u naselju Higijenski zavod i očekujem da se radovi završe do kraja septembra, odnosno do početka grejne sezone, ukoliko bude dodatnih radova. Naš cilj je da eliminišemo takozvani prljavi energent - mazut, kaže Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke Toplane.

Prema njegovim rečima, po završetku radova, kotlarnica na Higijenskom zavodu biće potpuno automatizovana, i moći će da radi čak i bez ljudske posade.

- Kada završimo posao koji je u toku, u Kraljevu će ostati samo jedna kotlarnica koja će još ove zime raditi na mazut, i to je kotlarnica u naselju Zelena Gora, a od sledeće godine i ona će preći na ekološki čistiji energent, dodaje Arsenijević.

Javno energetsko preduzeće „Topana“ iz Kraljeva, inače, zagreva 7.000 stanova i 90.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Godišnje proizvede skoro 73.000 megavat - časa toplotne energije, a distribuciju toplote vrši preko toplovodne mreže ukupne dužine 26,2 kilometara.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track