U VRANJU 6. SVETSKI DEČIJI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA: Više od 1.000 ostvarenja iz 80 zemalja
Foto: T.S.

do 13. septembra

U VRANJU 6. SVETSKI DEČIJI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA: Više od 1.000 ostvarenja iz 80 zemalja

Srbija -

U Vranju u ponedeljak, 9. septembra počinje 6. Svetski dečji festival animiranog filma – "Zlatni puž 2019.” i trajaće do 13. septembra.

foto: T.S.

Festival će otvoriti gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

Prijavljeno je 1.083 filma iz više od 80 zemalja. Selekciona komisija je odabrala 76 filmova u dve kategorije. Na konferenciji za novinare predstavljeni su program festivala, gosti i žiri.

U ime rukovodstva grada predsednik Skupštine Dejan Tričković poželeo je srdačnu dobrodošlicu gostima istakavši da se Vranje ponosi festivalom koji se uspešno već godinama organizuje.

foto: T.S.

"Veoma mi je drago što će se u Vranju okupiti filmski stvaraoci iz celog sveta, a posebno što su ti stvaraoci deca. Festival se finanasira sredstvima grada Vranja, a ove godine podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ambasada Izreala u Beogradu, na čemu smo im zahvalni", istakao je Tričković.

Gradska većnica Zorica Jović naglasila je da sama činjenica da je ovo 6. Svetski festival animiranog filma govori o značaju manifestacije.

"Zlatni puž je još jedna manifestacija po kojoj je grad Vranje prepoznatljiv ne samo u zemlji i okruženju, već i u svetu. JU ŠAF je jedna od retkih škola ovakvog tipa u kojoj se postižu najveći i najbolji rezultati sa veoma malim brojem zaposlenih. Grad Vranje se ponosi njihovim rezultatima i pruža bezrezervnu podršku u realizaciji festivala", naglasila je ona.

foto: T.S.

Direktor JU "Šaf" Miroslav Đerić istakao je da su se na ovogodišnji festival prijavila 1.083 filma iz više od 80 zemalja. Selekciona komisija je za zvanični program odabrala 76 filmova u dve kategorije.

"Biće dodeljene po tri nagrade u obadve kategorije, zlatni, srebrni i bronzani puž. Žiri u sastavu Maks Epštajn, Marija Lendova i Narcisa Darijević Marković dodeliće po tri nagrade u svakoj kategoriji. Biće uručeni Grand Prix za najbolji film prikazan na festivalu, nagrada za kameru Nikola Majdak, kao i specijalna priznanja žirija za filmove koji ostave poseban utisak", rekao je Đerić.

Na konferenciji su govorili i predsednik žirija Maks Epštajn, Marija Lendova i Tatjana Vohmenceva iz studija HO-RO-ŠO iz Moskve, koja će voditi radionicu animacije sa decom i mladima.

Oni su istakli značaj festivala koji će objediniti druženje, i komunikaciju animacijom. Na festivalu učestvuje 50 malih animatora.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track