OTKRIVEN SPOMENIK ĐURI STANTIĆU: Poznati subotički atletičar konačno dobio svoj monument! (FOTO)
Foto: N.H.

uz pomoć porodice

OTKRIVEN SPOMENIK ĐURI STANTIĆU: Poznati subotički atletičar konačno dobio svoj monument! (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA - U Subotici je svečano otkriven spomenik Đuri Stantiću,
svetskom prvaku u atletici, kojeg Subotičani pamte kao zlatnog
vrhunskog sportistu, koji je osvojio zlatnu medalju na Međuolimpijskim
igrama u Atini 1906. godine, ali i mnoga rekordna atetska priznanja.

Spomenik je izradio poznati subotički vajar Franjo Mačković, a na svečanom otkrivanju spomenika govorio je Mihalj Vermeš. Kao dugogodišnji društveni radnik u Subotici, Vermeš je dugo vremena lobirao da Stantić dobije dostojno obeležje, kao veliki sportista Srbije. On je uputio poruku, da ovo obeležje ostaje u znak sećanja budućim naraštajima.

foto: N.H.

„Ovo je lep čin porodice Nade Kozarić, rođene Stantić, da ulože napor i sredstva da Subotičani mogu da obeležavaju i pamte velike rezultate uspešnog i poznatog sportiste”, rekao je Vermeš. Nada Kozarić je istakla da je šira porodica još pre decenije pokrenula inicijativu da se podigne spomenik Đuri Stantiću.

„Moja sestra Mirjana i ja smo učinile sve što je bilo potrebno, rešavali papire, dozvole, nije bilo lako, ali smo uspeli. Ideja je od početka bila da spomenik Đuri bude na mestu negadašnjeg vatrogasnog bazena na Beogradskom putu, nekadašnje Golupčije pijace, na raskrsnici sa koje gleda prema kući u kojoj je nekada živeo.

foto: N.H.

Lokalna samouprava nam je izašla u susret sa potrebnim dozvolama i lokacijom, a naša porodica jefinansirala izradu spomenika. Konačno nam je naše zalaganje izmamilo osmeh zadovoljstva i sada nam je svima porodično srce na mestu. Đuro je to zaslužio brojnim medaljama i pobedama, bio je dugo među prvim Subotičanima, pa neka tako i ostane, rekla je prilikom otkrivanja spomenika Nada Kozarić.

Kurir.rs/N. H.

Foto N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track