LIČNOG PRATIOCA IMA DVADESETČETVORO DECE: Loznički mališani sa smetnjama u razvoju imaju svog druga
Foto: T.Ilić

humano

LIČNOG PRATIOCA IMA DVADESETČETVORO DECE: Loznički mališani sa smetnjama u razvoju imaju svog druga

Srbija -

LOZNICA – Na teritoriji Grada Loznice od početka školske godine traje realizacija usluge lični pratilac, a njome je obuhvaćeno dvadesetčetvoro dece koja su uključena u obrazovni sistem. U Loznici su lični pratioci prošli adekvatnu obuku i dobili sertifikat koji važi u našoj zemlji, ali i u inostranstvu, kažu u Odeljenju za društvene delatnosti u gradskoj upravi, i ističu da uslugu namenjenu deci sa smetnjama u razvoju ili mališanima sa invaliditetom kojima je potrebni celodnevna briga i nega, realizuje Udruženje za cerebralnu i dečju paralizu iz Ivanjice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Lični pratioci su tu da im pomognu u školi, upućeni su u probleme dece o kojoj brinu, kako se treba ponašati i postupati u određenim situacijama što mnogo znači roditeljima koji znaju da su im deca u sigurnim rukama kada nisu sa njima. Loznica je za realizaciju usluge lični pratilac dobila podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 8,6 miliona dinara, a njena realizacija traje do kraja ove godine. U lokalnoj samoupravi kažu da je korist ove usluge višestruka, pomaže i deci i njihovim roditeljima, i nastojaće da je omoguće i naredne godine.

Usluga je u Loznici prvi put sprovedena prošle godine i pokazalo se da su deca uz ličnog pratioca postala samostalnija, roditelji su mogli mirnije da se posvete svojim poslovima zahvaljujući ovom vidu podrške, a u školama su i nastavnici bili zadovoljni jer se nastava odvijala bolje. Loznica duže od decenije preko Centra za socijalni rad finansira rad Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju ’’Sunce’’. Pratilac dete posle nastave dovede u ’’Sunce’’ gde ono boravi dok po njega ne dođu njegovi roditelji posle posla tako da se te dve usluge dopunjuju.

Inače, obe usluge su besplatne tako da roditelji nemaju finansijkih izdataka, a imaju veliku podršku.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track