ZAVRŠAVA SE 86. VUKOV SABOR: Ispred njegove kuće se okupili srpski književnici i umetnici, svi saglasni da je on najviše učinio za Srbe i Srbiju
Foto: T.Ilić

u tršiću kod loznice

ZAVRŠAVA SE 86. VUKOV SABOR: Ispred njegove kuće se okupili srpski književnici i umetnici, svi saglasni da je on najviše učinio za Srbe i Srbiju

Srbija -

TRŠIĆ - Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u Tršiću, kod Loznice, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), sutra 15. septembra će, od 12 sati, biti održana završna svečanost 86. Vukovog sabora.

Program naše najstarije kulturne manifestacije počeće ''Himnom Vuku'' Stevana Mokranjca, a posle pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održaće naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

foto: T.Ilić

U umetničkom programu posetioci će videti pozorišnu predstavu ’’Odbegli princ’’ prema tekstu profesora Boška Suvajdžića, u režiji Darka Kamarita, a ovogodišnje saborovanje završiće se tradicionalnim saborskim poselom u kome učestvuje Srpski kulturni centar ''Vuk Stefanović Karadžić'' iz Bačke Topole.

Prethodno će, od 10 sati, u Obrazovno-kulturnom centru (OKC) ''Vuk Karadžić'' biti otvorena izložbom ''Hilandar'', fotografa Rajka Karišića. Ovogodišnje saborovanje, koje traje od 9. septembra, odvija se u znaku jubileja našeg duhovnog postojanja, osam vekova od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

foto: T.Ilić

Za poštovaoce Vukovog dela pripremljeno je više različitih programa, književnih večeri, koncerata, pozorišnih predstava i izložbi u Loznici i Tršiću. Organizator 86. Vukovog sabora je loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. godine, u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, i od tada se svake godine uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

foto: T. Ilić

Inače, gradska uprava obezbedila je u nedelju besplatan autobuski prevoz od Loznice do Tršića. Polasci sa lozničke autobuske stanice i stajališta kod robne kuće ‘’Jadar“ su od 9.30 do 11 sati na svakih pola sata, a povratak je u 14 i 14.15 sa parkinga u Tršiću tako da i oni koji nemaju sopstveni prevoz mogu doći na svetkovinu u Tršiću.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track