POČAST ZA ŠUMADINCE: Uručene zahvalnice potomcima spasilaca posade američkog aviona srušenog kod Topole 1944.
Foto: Kurir/D.A.

Posle pisanja Kurira

POČAST ZA ŠUMADINCE: Uručene zahvalnice potomcima spasilaca posade američkog aviona srušenog kod Topole 1944.

Srbija -

Potomci ljudi koji su u šumadijskom selu Zagorice, kod Topole 1944.godine spasili posadu američkog bombardera „Liberator B24“, posle prinudnog sletanja uručene su zahvalnice na proslavi 75-godišnjice misije „Halijard“ u Pranjanima. Zahvalnice potomcima uručio je predsednik fondacije „Halijard“ potpukovnik Džon Kapelo .

foto: D.A.

To su Marko Milićević - unuk Raje Milićevića koji je nosio povređenog pilota na leđima 15 kilometara, Saša Lekić - unuk Milovana Lekića, koji je zajedno sa Rajom i Milojem Jovanovićem prebacio pilote na bezbednu lokaciju i Nemanja Jovanović - potomak Miloja Jovanovića.

Njihovi preci su zaslužni što posada američkog aviona nije pala u ruke nacista.

foto: D.A.

Ono što znamo iz istorijske dokumentacije koja je sačuvana posadu aviona koji se prizemljio u Zagorici kod Topole činili su: David Osborne Merrill Walker, Thomas Richards, Hal Souter,Lester Smith, Douglas Fairbanks, Loren Harvey, Orville Nouska, Russell Wiese, John Cribari i Abner Saucer, kaže Bojan Dragićević, stručni saradnik u Fondaciji “Halijrad” koja je osnovana kako bi istorijski dokumentovala akcije spasavanja preko 500 pilota za vreme Drugog svetskog rata od stane vojske Draže Mihailovića.

Činjenica da su u selu Zagorici spasena dvojica pilota i posada aviona tako što su prebačeni na slobodnu teritoriju i odatle u SAD u javnosti je bila nepoznata sve do nedavnog pisanja našeg lista.

foto: D.A.

Akcija spasavanja u selu Zagorica opisana u pesmi

Nažalost, živih svedoka o ovom hrabrom poduhvatu više nema. Priča se prenosila s kolena na koleno, čak i u vreme komunista, a ostaci aviona koji i danas postoje dugo su svedočili o hrabrosti Zagoričana. Ali i pesma.

“U sred leta 44-e u vremena luda,

Letela su našim nebom američka čuda.

Američka bela tica, pade u sred Jarebica.

Napred trči Raja a sa njime i Mlađa,

A Nemac iz mitraljeza s Kalipolja gađa”.

(D.A. foto: /kurir/D.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track