LEPOTA HILANDARA U OBJEKTIVU: U Tršiću otvorena izložba fotografa Rajka Karišića
Foto: T.Ilić

mesto iz koga se svi vraćaju bolji

LEPOTA HILANDARA U OBJEKTIVU: U Tršiću otvorena izložba fotografa Rajka Karišića

Srbija -

TRŠIĆ – Hilandar, ‘’mesto iz koga se svi vraćaju bolji’’, na svojim fotografijama u Tršić je doneo profesionalni fotograf Rajko R Karišić izložbom ‘’Hilandar u mom srcu’’, otvorene poslednjeg dana ovogodišnjeg saborovanja u

foto: T.Ilić

Obrazovno-kulturnom centru ‘’Vuk Karadžić’’, u rodnom selu reformatora našeg jezika.

Posetioci su imali priliku da vide našu najveću riznicu duhovnog blaga okom fotografa koji je do sada u Hilandaru boravio 44 puta, a vrlo brzo mu se ponovo vraća. Prema autorovim rečima na izložbi je mali izbor fotografija koje je snimio tokom boravka na Hilandaru, ima ih više od 77 hiljada, a na svakoj je želeo da ‘’dočara svu lepotu i monumentalnost ove naše srpske svetinje’’.

foto: T.Ilić

- Za dve nedelje odlazim ponovo u Hilandar da uradim novu seriju fotografija. Manastir Hilandar se posle katastrofalnog požara koji se desio početkom marta 2004. godine polako obnavlja, rađa se iz pepela. Ovde su dva ciklusa fotografija, one koje su snimljene iz perioda pre požara, dok se na drugom, većem broju izloženih fotografija vidi njegova obnova i hronologija novog rađanja našeg starog Hilandara. Pokušao sam da vam pokažem i dočaram svu lepotu i monumentalnost ove naše srpske svetinje – rekao je na otvaranju izložbe Karišić.

foto: T.Ilić

Osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve bila je jedna od glavnih tema 86. Vukovog sabora, a ovom izložbom su organizatori saborovanja želeli takođe da ukažu na nju, rekla je Snežana Nešković Simić, direktorka lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’. Ona je rekla da sam naziv izložbe govori o autorovom odnosu i prema Hilandaru i prema pravoslavlju. O autoru i izložbi govorila je Marina Cvetanović, kustoskinja i istoričarka umetnosti u Centru za kulturu, koja je podsetila da je Karišić do sada imao više od sto samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od sto likovnih kolonija i saborovanja i da je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj dosadašnji rad.

foto: T.Ilić

Karišić je do sada realizovao 98 autorskih fotomonografija, obradio i realizovao 19 minimonografija manastira i crkava i SPC, a za četiri i po decenije bavljenja fotografijom poklonio oko 700 opremljenih fotografija manastirima Hilandar, Studenica, Bođani,Velika Remeta kao i brojnim ustanovama. Izložba ‘’Hilandar u mom srcu ‘’ otvorena je naredne dve nedelje.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track