SRBIJO, OVO JE MALA NAĐA (6) IZ NIŠA: Odgajaju je baka i deka, roditelji su je davno napustili,  jede samo hleb i mast jer za drugo nema, a da postoji čokoladno mleko saznala je pre neki dan u predškolskom... Ne treba mi ništa, imam sve! (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

srce će vam prepući, od njene priče suze teku same

SRBIJO, OVO JE MALA NAĐA (6) IZ NIŠA: Odgajaju je baka i deka, roditelji su je davno napustili, jede samo hleb i mast jer za drugo nema, a da postoji čokoladno mleko saznala je pre neki dan u predškolskom... Ne treba mi ništa, imam sve! (FOTO)

Srbija -

NIŠ - Mala Nađa iz Niša ima šest godina i, kao i njeni vršnjaci, krenula je u predškolsko. Za razliku od njih, ona sa bakom i dekom živi od socijalne pomoći i minimalne penzije, u neuslovnoj kući .

Više koliba nego kuća, van grada, među voćnjacima i njivama, bez kupatila, sa najlonima tamo gde bi trebalo da bude zid, pa vlaga, a na stolu samo osnovne namirnice - svakodnevica je male Nađe. Uz to astma, i baka i deka kao jedino društvo. Ipak, Nađa je srećno dete, objavio je RTS.

Nađina baka: Sve za unučicu
Nađina baka: Sve za unučicufoto: RTS Printscreen

"Idem u školu, učim. Doručkovala sam mast i hleb, juče isto mast i hleb. Volim to da jedem. Ne nedostaje mi ništa, sve imam", kaže Nađa.

Nemaštinu i odsustvo roditelja koji su je odavno napustili nastoje da ublaže sedamdesetogodišnja baka i deka koji se bliži osamdesetoj.

"Ja i suprug jedemo dva obroka, ono drugo sve ostavljamo njoj. Oblačila sam je na buvljaku sa 30–50 dinara za patike, bluzice, sveske, blokove, sve što njoj treba. Kuća se srušila, stvari istrulele od vlage", kaže Slavica Mladenović.

foto: RTS Printscreen

"Sve se može žrtvovati u interesu ovog malog koji nam produžava vek, ja to znam. Najveći lek mojoj duši je ona", ističe Svetomir Mladenović.

Kako bi odvela Nađu u školu, baka sa štapom prelazi po pet kilometara kroz njive i preko auto-puta i čeka da završi nastavu da bi je vratila kući. Upravo blatnjave gumene čizmice i hleb i mast za užinu bili su alarm za vaspitačicu.

"Dala sam joj čokoladno mleko i iz kuhinje su joj dali džem, ona se zadavila jer je prvi put videla čokoladno mleko i tu količinu hrane. Obavestila sam roditelje, direktora, koleginice, i uključili su se", navodi vaspitačica Milica Marinković.

Nađin deka
Nađin dekafoto: RTS Printscreen

Skromni, kako vaspitavaju i unuku, baka i deka nisu tražili pomoć, pa se o uslovima u kojima žive saznalo tek kada je Nađa krenula u predškolsko.

"Sada je uspostavljen kontak sa bakom. Izražena je potreba za interventnom pomoći koja će obezbediti sredstva za adapaciju kuće", navela je Lidija Stanković iz Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

Nađa sa vaspitačicom
Nađa sa vaspitačicomfoto: RTS Printscreen

Iako je odziv akciji koju je škola pokrenula iznad očekivanja, jer su već stigli paketi hrane i odeće, novac, obezbeđena užina, a javilo se i taksi udruženje koje će je voziti do škole, akcija će, kažu, trajati dok se Nađi ne obezbede svi uslovi koje imaju njeni vršnjaci, pre svega pristojan krov nad glavom, i nadaju se da će ga dobiti pre zime.

(Kurir.rs/RTS/Jelena Marinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track