Najnovije vesti

počela berba

MUKE PO MILOJU: Divlje svinje obrale mu kukuruz, celo krdo upalo na imanje u Jablanici (VIDEO)

Srbija

GORNJI MILANOVAC - Na prostranim livadama u selu Jablanica počela je berba kukuruza. Ovdašnji domaćini kažu da se u ovim krajevima kukurz najviše gaji kako bi preko zime nahranili stoku, međutim ove godine divlje svinje su im pravile najveći problem.

“Nekoliko puta celo krdo divljih svinja uletelo je na imanje i napravilo veliku štetu na kukuruzu, skoro 30 posto. Uletele su po noći i nije bilo spasa, međutim kad sam video da se to ponavlja, morao sam da postavim ogradu čobanicu i tako sam uspeo da spasim ono što je ostalo”, rekao je za RINU Miloje Ovčarević iz Jablanice.

Prošlogodišnja kiša pogodovala je rodu, a ove godine suša je poprilično desetkovala plodove, pa Miloje kaže da će prinos biti vagon po hektaru, a najveća količina, kao i obično biće obrađen u silaži. Zato je Ivan Milinković iz susednog sela Lunjevica, upalio svoj silo kombajn i vredno radi svaki dan.

“Ovo je stočarski kraj a silaža je najbolja hrana za krave i bikove tokom zimskih meseci. Životinje koje se ovako hrane provereno daju bolje prozvode, krave mleko, a i meso je ukusnije”, priča Ivan.

On kukuruz gaji na sedam hektara i posetioci njegove njive takođe su ovog leta vrlo često bile divlje svinje.

“Izgleda da im se sviđa ovaj naš domaći kukuruz. Kad upadnu u kukuruzište sve unište i rod i zasad, izjavio je Ivan.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...