ČESME BANJE KOVILJAČE: Obnova lekovitih izvora prioritet
Foto: T. Ilić

kraljevska banja

ČESME BANJE KOVILJAČE: Obnova lekovitih izvora prioritet

Srbija -

Turističko mesto Banja Koviljača bogato je lekovitom vodom pa u banjskom parku i oko njega ima više česama koje su odavno napravljene.

Nažalost, danas je većina u lošem stanju i dobro bi im došlo temeljno uređivanje. One posetioce koji bi na njima da ugase žeđ ili se osveže, dočekuju išarane grafitima, načete zubom vremena, zaprljane, ili suve jer na nekima nema uvek vode.

Uređenje i osposobljavanje česama najavljuje se već neko vreme. Tako je pre nekoliko godina tadašnja Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače najavila je da će uraditi plansku dokumentaciju za uređenje više česama u “kraljevskoj banji”.

foto: T. Ilić

Na listi su bile “Tri česme”, “Rakina česma”, “Ilidža”, česma u blizini vile “Katarina”, bezimena česma ispod “Tri česme” sumporovita u banjskom parku, gvožđevita i bakrovita. Tada je zvanično rečeno da je nabavljena saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i Zavoda za zaštitu prirode i dobijeni uslovi na osnovu kojih je potrebno uraditi projektno-tehničku dokumentaciju. Ideja je bila da se obavi rekonstrukcija i da sve česme posle toga imaju vodu, izvorsku, ili ako su presušile, gradsku.

Procena je bila da će najviše biti posla oko sumporovite česme i ''Tri česme'' koje su u sklopu banjskog parka. Grad Loznica uradio je nekoliko projekata za Banju Koviljaču među kojima su i sanacija šest banjskih česama, koje se nalaze u ili blizini banjskog parka, a u lokalnoj samoupravi kažu da se od njih nije odustalo pa ni od obnove česama čija vrednost je oko dva miliona dinara. Objašnjenje je da se trenutno traži najbolji način finansiranja.

foto: T. Ilić

- Slede velika ulaganja u turističku infrastrukturu Banje Koviljače, kao što je izgradnja novih i uređivanje postojećih smeštajnih objekata, a mini projekti, kao što je obnova česama sigurno će imati prioritet – tvrde u gradskoj upravi

’’Podrinjska lepotica’’, nekadašnja ’’Smrdan banja’’ nalazi na području bogatom vodom a još Vuk Karadžić je pisao o lekovitost banjskih izvora i ’’koviljačke sumporovite vode’’. Jedna od najpoznatijih je ’’Tri česme'', a ovaj banjski izvor izgrađen je 1911.

Tada je kralj Petar Prvi Karađorđević posetio Banju Koviljaču sa ćerkom Jelenom i tom prilikom je objavljena njena veridba. Meštani su tada priredili svečani program, a u znak zahvalnosti Jelena je sagradila česmu iznad banjskog parka, gde je na više mesta izvirala planinska voda. Bila je poznata kao ’’kladenac knjeginice Jelene’’, ali je posle Drugog svetskog rata svaki naziv koji podseća na kraljevinu bio nepoželjan, pa ona dobija ime ’’Tri česme’’ koji je ostao do danas.

Inače, meštani kažu da su sve banjske česme bile ispravne u vreme Tita, ali su kasnije zapuštene. U parku se nalazi česma sumporovite vode koja je neupotrebljiva pošto je njena žila prekinuta. Ona je natkrivena, ima šest stubova, a na njenom krovu bila je gvozdena kraljevska kruna koja je uklonjena posle Drugog svetskog rata. Imala je ručnu pumpu i betonski lavabo.

foto: T. Ilić

U njenoj blizini je česma sa koje je točena gvožđevita i bakrovita voda za oči, ograđena betonskom ogradom i stepenicama, ali je devedesetih godina ovaj izvor zatrpan. Trenutno je bez vode ’’Rakina česma’’, pored puta za Gučevo. Izvor postoji više od veka, ali je sedamdesetih godina prošlog veka tokom izgradnje puta potpuno zatrpan.

foto: T. Ilić

Obnovljen je, sa lepo uređenom okolinom, pre oko dve decenije, ali je sada izvor unakažen grafitima i zapušten. Česma,odnosno izvor zbog kojeg u Koviljaču dolaze sa strane je ’’Ilidža’’. Pre desetak godina su analize u Švajcarskoj pokazale da je voda sa ’’Ilidže’’ u rangu je podalpskih izvora sa izuzetnim mineralnim sastavom. Vodu ovde toče u višelitarskim balonima meštani, žitelji Loznice, Šapca, ali i mesta s one strane Drine, iz Bijeljine, Brčkog... Oni iz susedne Republike Srspke toče i po više od sto litara vode, a postoji priča da je balon sa pet litara vode sa ’’Ilidže’’ odnet u Nemačku. Vodu je čovek zaboravio u gepeku i tek posle dva meseca je našao. Probao je i ona je, navodno, bila sveža kao da je tek uzeta sa ’’Ilidže’’.

Ostaje da se vidi hoće li, i kada, ove banjske česme zaista biti obnovljene i sređene tako da ponovo budu ukras Banje Koviljače i da se može piti voda, umiti, osvežiti i odmoriti u njihovoj blizini. To bi bilo u skladu sa nastojanjima i ulaganjima poslednjih godina da se ’’kraljevskoj banji’’ vrati nekadašnji sjaj.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track