DANI LUDAJE U KIKINDI: Male Lale i Sose paradirale gradom
Foto: Kurir/S.U.

sveačno

DANI LUDAJE U KIKINDI: Male Lale i Sose paradirale gradom

Srbija -

KIKINDA- Tradicionalni karneval mališana Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“, maskiranih u male Lale i Sose, ali i šetaju bundevice sa neizostavnim naradžastim detaljima, i ove godine je ubedljivo najlepši detalj 34. „Dana ludaje”. Praćeni energičnim ritmom dobošara, trgom je prodefilovalo nekoliko stotina kostimiranih mališana.

foto: Kurir/S.U.

Karnevalska atmosfera mamila je osmehe Kikinđana i gostiju manifestacije koja je pre dve godine dobila “Turistički cvet”, prestižnu nagrade za najbolju manifestaciju u Srbiji.

Aleksandra Ludajić, vaspitačica vrtića „Pčelica“, ushićeno priznaje da je ovo ubedljivo najlepši segment „Dana ludaje“:

foto: Kurir/S.U.

- Ovo je slika radosti, ljubavi i bezbrižnosti. Organizacija karnevalske povorke u izlaznoj je liniji. To me raduje, jer ova deca jesu ukras ove manifestacije- poručuje sagovornica Kurira. Defile oko 500 maskiranih predškolaca gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, opisuje kao “srce manifestacije”:

foto: Kurir/S.U.

-Ovakvo šarenilo boja i razdragani osmesi mališana pravi su ukras Kikinde u ove, za nas, praznične dane. “Dani ludaje“ ne bi bili to što jesu da nemamo dečji karneval. Naša turistička manifestacija zaista je posebna. Autentična je zbog merenje najtežih i najdužih ludaja, ali i ovih mališana- priznao je Markov. Turisti iz svih krajeva Srbije i inostranstva nestrpljivo iščekuju subotnje merenje i proglašenje pobednika. Sve su naznake da će na 34. “Danima ludaja” biti oboren apsolutni rekord u kategoriji “dugajlija” koji je prošle godine postavio Stevan Martić iz Zemuna.

foto: Kurir/S.U.

Pobednička tikva imala je tačno 295 centimetara. Milan Desnica iz Savinog Sela, i dalje je neprikosnoveni šampion “Dana ludaje” sa bundevom od čak 507 kilograma. Taj rekord postavio je 2014. godine, a ostaje da se vidi da li će i on biti oboren. Novčana nagrada za prvo mesto za obe kategorije i dalje iznosi 100.000 dinara. Drugoplasiranim proizvođačima pripašće po 60.000 dinara, dok će trećeplasirani morati da se zadovolje sa 40.000 dinara, što je duplo više nego ranijih godina. Najupešnijim odgajivačima nagrade će uručiti glumica Vesna Čipčić.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track