NEMILICE KRADU DRVA PO SRBIJI! RATOMIR KUPIO ŠUMU I ČUVAO JE ZA DECU, A SAD JE VIŠE NEMA: Dođu iz drugog mesta pa operišu po selima! Nekad su sekli po mraku, a sad dolaze usred dana (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

bezobrazluk

NEMILICE KRADU DRVA PO SRBIJI! RATOMIR KUPIO ŠUMU I ČUVAO JE ZA DECU, A SAD JE VIŠE NEMA: Dođu iz drugog mesta pa operišu po selima! Nekad su sekli po mraku, a sad dolaze usred dana (FOTO, VIDEO)

Srbija -

GORNJI MILANOVAC – Kada je pre 40 godina, Ratomir Jovanović u selu Jablanica kupio hektar šume, nadao se da će ovo vredno imanje ostaviti potomcima, ali njegova šuma međutim nestaje pod sekirom – lopova!

foto: RINA

“To je prvoklasna tehnička građa koju sam čuvao za sebe i svoju decu i šta sad? Treba neko da uđe i poseče je – ne može”, kaže Ratomir.

Ovo nije prvi put da je pričinjena šteta u njegovoj šumi. Pre dve godine lopovi su ukrali oko osam kubika, a ovog avgusta čak četiri puta više.

foto: RINA

“Posečeno je oko 32 kubika, to je velika materijalna šteta. Ja za ovu zimu, pored moje vlastite šume moram da kupujem drva za ogrev”, priča Ratomir i dodaje.

“Da mi je neko pošteno tražio kubik, ja bih mu poklonio, ali ovako da se pokrade je nezamislivo”, rekao je on.

Šume u selima Jablanica i Lunjevica pravi su mamac za lopove, jer je u ovom kraju pokradeno na stotine kubnih metara kvalitetne borovine, cera i hrastovine, pa tako Ratomir nije jedini pokradeni domaćin. Međutim, izgleda da su se šumokradice poprilično osilile, jer dok su pre građu izvlačili po noći, sada to rade - u sred belog dana.

foto: RINA

“Video sam kako kroz selo u popodnevnim satima prolaze nepoznati ljudi i odvoze drva na tri traktora, i kad sam otišao u zabran video sam da je pokradena šuma. Ranije su sekli po mraku, a sada na imanja upadaju po danu i seku kao da je njihovo”, priča Miloje Ovčarević iz Jablanice.

foto: RINA

Vlasnici šuma kažu da je šteta mnogo veća od one koja se može tenutno proceniti po broju posečenih stabala.

“Najviše mi je žao što je polomljena mlada šuma koja tek raste. Nju moram da posečem do korena, jer ako ovako ostane postaće škart, tako da je ovo dupla šteta za nas”, kaže Ratomir Jovanović.

foto: RINA

Na udaru šumokradica su uglavnom šume staračkih domaćinstava. Šumari su evidentirali štetu i obeleželi posečena stabla, a slučaj je prijavljen i policiji. Vlasnici kažu da su sada na potezu nadležne službe, od kojih očekuju da od lopova zaštite i njih i njihova imanja.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track