PETA KOLONIJA TKAČA U STAPARU: Staparski ćilim dobija geografsku oznaku brenda, kao autentičan proizvod
Foto: N.H.

tradicija

PETA KOLONIJA TKAČA U STAPARU: Staparski ćilim dobija geografsku oznaku brenda, kao autentičan proizvod

Srbija -

STAPAR –SUBOTICA – Danas je u Staparu, selu nedaleko od Subotice, održana „Peta tkačka kolonija”, pod pokroviteljstvom predsednika Pokrajinske Vlade i ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba, u saradnji sa institucionalnim partnerima, Grad Sombor i Etno mreža.

foto: N.H.

Od Subotice do Sombora je oko pedesetak kilometar, a taj vojvođanski grad je od ranije poznat po bezdanskom damastu, lemeškom kulenu i somborskom siru, a ubuduće će se proslaviti i po staparskim ćilimima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prilikom današnje posete Staparu poručili su, da je to podrška ženama sa sela, koje čuvaju tradiciju rukotvorinama i njihovom ekonomskom snaženju!

foto: N.H.

„Cilj ove posete „Petoj tkačkoj koloniji u Staparu” je podrška jedinstvenoj inicijativi za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih krajeva Srbije, koje izrađuju autentične tradicionalne rukotvorine”, rekao je ministar Nedimović. Gradonačelnica Sombora je istakla da je poseta ministra Nedimovića deo napora, da staparski ćilim dobije geografsku oznaku i nađe se u grupi autentičnih proizvoda, a to su bezdanski damast, lemeški kulen po kojima je somborski kraj poznat.

foto: N.H.

„Zahvaljujući poseti ambasadora Šiba, u fokusu će biti i kulturno-privredna razmena Srbije i Nemačke i saradnja sa somborskim krajem u kojem je aktivno najveće udruženje Nemaca u Srbiji – Gerhard”.

Tema razgovora koje su čalnovi beogradske delegacije danas vodili sa somborskim i staparskim domaćinima je bilo i kulturno nasleđe i autentični proizvodi u službi lokalnog razvoja.

Tokom posete zvaničnici su pogledali i izložbu dečijih radova - rukotvorina i crteža sa motivima staparske ruže – a najboljima će biti dodeljena priznanja.

Svečani program je održan u Domu kulture u Staparu, a gosti su sa domaćinima posetili i Gradski muzej Sombora i zgradu Narodnog pozorišta, razgovarali su sa tkaljama i decom čiji radovi su ocenjeni kao najbolji.

Organizovana je poseta Županiji, prijem kod gradonačelnice i poseta kući poznatog somborskog slikara Save Stojkova.

(Kurir.rs/N.H. foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track