NEOBIČNA ISPORUKA IZ PARAĆINA ZA KATAR: 1.300 belih štapova za slepe iz Pomoravlja po arapskim standardima
Foto: EPA, Ilustracija

vrednost ugovora je 2.450.000 dinara

NEOBIČNA ISPORUKA IZ PARAĆINA ZA KATAR: 1.300 belih štapova za slepe iz Pomoravlja po arapskim standardima

Srbija -

PARAĆIN - Udruženje slepih i slabovidih Paraćina, koje se pet godina bavi proizvodnjom belih štapova, ove godine je 1.300 ovih pomagala isporučilo Uniji slepih arapskih zemalja u Kataru, a vrednost ugovora je 2.450.000 dinara, izjavio je danas predsednik Udruženja Tiodor Veljković.

"Štapove, koji osobama bez vida omogućavaju kretanje, uradili smo prema standardima Unije slepih arapskih zemalja, u četiri veličine od 1,1 do 1,4 metra, prilagođeno visini korisnika", rekao je Veljković novinarima.

Veljković je objasnio da su beli štapovi četvorodelni, od plastificiranog aluminijuma sa rotirajućom kuglicom na kraju, pakovani u futrole i izuzetnog su kvaliteta.

Štapove prave članovi Udruženja, koji su 2017.godine dobili određena sredstva Nacionalne službe zapošljavanja, preko javnih radova, a njihovi projekti često budu prihvaćeni i nagrađeni od Fabrike cementa CRH Srbija.

Veljković je naveo da u ovom poslu imaju saradnji sa Savezom slepih Srbije i "trenutno za tržište Srbije imaju spremnih 300 belih štapova". Godišnje potrebe slepih Srbije su do 300 ovih pomagala.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja