SVETSKI PRIZNAT SRBIN PREDSTAVIĆE UNIKATNE SREBRNE PREDMETE U KINI: Majstor filigrana Goran Ristović sledećeg meseca na Festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

PREDSTAVIĆA SRBIJU I KRALJEVO NA NAJLEPŠI NAČIN

SVETSKI PRIZNAT SRBIN PREDSTAVIĆE UNIKATNE SREBRNE PREDMETE U KINI: Majstor filigrana Goran Ristović sledećeg meseca na Festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa (FOTO)

Srbija -

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić priredio je danas svečani prijem za Kraljevčanina Gorana Ristovića, svetski priznatog majstora filigrana, koji će sredinom sledećeg meseca predstavljati Srbiju na Festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se održava u Kini.

- Drago mi je što će umetnik takvog kalibra predstavljati Srbiju, ali i grad Kraljevo u dalekoj Kini i očekujem da će se vratiti sa dobrim utiscima i da će našu zemlju, kroz svoje radove, prikazati u najboljem mogućem svetlu. Treba reći da je Goran, iako svetski priznati umetnik, ostao da živi u gradu na Ibru da stvara svoja dela, na ponos budućih generacija, istakao je ovom prilikom dr Predrag Terzić.

U najboljem stilu starih antičkih majstora, Ristović u svojoj filigransko - kujundžijskoj radionici “Filigran Pokimica” u Kraljevu, izrađuje umetničke predmete od najfinijeg srebra, u duhu stare srpske tradicije prizrenskih majstora.

Svi predmeti su unikatni, ručno rađeni, a neka od ovih remek - dela srpske filigranske umetnosti nalaze se u najznačajnijim pravoslavnim hramovima širom sveta, poput šest srebrnih filigranskih kandila iznad Vitlejemske Zvezde u Crkvi Hristovog rođenja.

foto: Kurir.rs/J.S.

- Na poziv Narodnog muzeja Srbije meni je pripala čast da svoje radove kroz predavanja i radionice predstavim na Sedmom međunarodnom festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se od 17. do 22. oktobra održava u Kini, pod pokroviteljstvom Uneska. To je prilika da predstavimo filigran sa nacionalne liste nematerijalnog kulturnog nasleđa i da što više predmeta upišemo na listu UNESKO, rekao je novinarima Goran Ristović i naglasio da se na listi UNESKO, kada je u pitanju Srbija, trenutno nalaze srpsko kolo, pevanje uz gusle i srpska slava.

Goran Ristović, poznatiji pod nadimkom Pokimica, rođen je 1964. godine u Kraljevu. Studirao je arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i član je Udruženja prevodilaca Srbije od 1983.god. Govori nekoliko jezika. Njegovo interesovanje se godinama razvijalo u pravcu oživljavanja stare zlatarske tehnike kojom su izrađivani crkveni predmeti za bogoslužbenu upotrebu još od doba kralja Milutina.

U martu ove godine, na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovske Patrijaršije, uručena mu je diploma Moskovske Patrijaršije za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track