AKCIJA ČIŠĆENJA NACIONALNOG PARKA TARA: Iz Perućca izvučeno 350 vreća otpada
Foto: RINA/NP Tara

Najviše je plastičnih kesa i flaša

AKCIJA ČIŠĆENJA NACIONALNOG PARKA TARA: Iz Perućca izvučeno 350 vreća otpada

Srbija -

Bajina Bašta - Povodom Dana čistih planina i Svetskog dana turizma, Nacionalni park Tara u saradnji sa Turističkom organizacijom Tara-Drina, Turističkom agencijom Taraturs i opštinom Bajina Bašta, JKP “12. septembar“ je organizovao čišćenje jezera Perućac.

U akciju se uključilo 20-ak lica koja su uz pomoć 8 čamaca obavili čišćenje jezera Perućac od brane HE Bajina Bašta uzvodno do ulaska u kanjon Drine. Prikupljeno je oko 350 vreća otpada koji je plutao pored obale jezera ili se nalazio na njoj.

- Došli smo da podržimo akciju NP Tara i da na delu pokažemo da se zalažemo za čisto jezero Perućac koje ima veliki turistički potencijal. Dobro bi bilo da se u budućnosti ovakve akcije organizuju zajedno sa NP Drina iz Republike Srpske. Ovakvim akcijama bi trebalo dati veću medijsku podršku u cilju okupljanja što većeg broja onih koji bi uzeli učešće u njima- ističe Siniša Spasojević iz Turističke organizacije „Tara-Drina“.

U akciji čišćenja prikupljeno je oko 350 vreća otpada koji je plutao pored obale jezera ili se nalazio na njoj.

“Otpada, koga Drina donosi iz gornjeg toka u jezero Perućac, nažalost, uvek ima. Sada ga je ipak značajno manje, jer se delimično zaustavlja i sakuplja u Višegradu. Najviše je plastičnih kesa i flaša. Kad poraste nivo jezera, onda voda plavi obale pa tako zahvata otpad koji se često odlaže na njima “, ističe ribočuvar Rade Veizović.

Prikupljeni otpad je deponovan na obali kod brane odakle su ga o kamioni JKP „12. septembar“ transportovali na Regionalnu deponiju Duboko kod Užica.

Ovo je druga akcija čišćenja jezera Perućac ove godine, ali kako je organizovana radnog dana, iz opravdanih razloga, izostao jedan broj učesnika koji su ranije redovno dolazili. Ovaj put nije bilo ribolovaca, planinara i članova više ekoloških društava, a sledeće čišćenje jezera planirano je na proleće.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track