5 PUTA MORATE DA SE PREKRSTITE PRE NEGO ŠTO ODETE U ŠUMU DA SEČETE DRVA: Evo zašto je opasno biti drvoseča, život im uvek visi o koncu
Foto: RINA

rizičan posao

5 PUTA MORATE DA SE PREKRSTITE PRE NEGO ŠTO ODETE U ŠUMU DA SEČETE DRVA: Evo zašto je opasno biti drvoseča, život im uvek visi o koncu

Srbija -

ČAČAK – Sedamdesetogodišnji Dragan V. juče je otišao u seču šume u selo Gornji Banjani i više se nije vratio, jer mu je stablo palo na glavu i oduzelo život. Sličan scenaraio dogodio se i pre nekoliko dana u čačanskom selu Trnava gde je od drveta stradao još jedan muškarac, tako da je seča šume, po svemu sudeći, jedan od najrizičnijih poslova u Srbiji koji godišnje odnese na desetine života.

foto: RINA

Dragoje Đoković ovim poslom se bavi preko dvadeset godina i kaže da je najbitnije u šumu otići odmoran i fokusiran isključivo na posao, jer mnoge su stvari koje na žalost mogu poći – naopako!

“Kad krene u seču drva, čovek treba prvo da se preksrti pet puta i pomoli Bogu pa tek onda da krene da obori bukvu”, rekao je za Dragoje i otkriva koliko je zapravo teško biti drvoseča.

foto: RINA

“Rad u šumi teži je od rada u rudniku. Život ti uvek visi o koncu. Mogo ljudi izgubi život jer misli to je lako, ali ne može svako ovim da se bavi”, naglašava Dragoje.

foto: RINA

Ovaj drvoseča kaže da to na koju će stranu drvo pasti zavisi od mnogo faktora.

foto: RINA

“Prvo se mora pgledati krošnja drveta, na koju stranu ide, zatim da li ima suvih i odlomljenih grana, a onda krenuti u posek stabla. Nikako ne sme da se poseče skroz jer na panju može da se okrene i padne u neželjenom pravcu, već je neophodno ostaviti prostora po nekoliko centimetara sa obe strane. A ako krene nešto po zlu, samo streba brzo reagovati i baciti se u stranu ako za to uopšte ima vremena”, objašnjava ovaj drvoseča.

foto: RINA

Međutim, kad se završi seča drva za ove vredne radnike potencijalni problemi i dalje ne prestaju, jer je svu tu posečenu građu potrebno natovariti na traktor i izvući, tako da je dinar zarađen u šumi očigledno jedan od najtežih, najopasniji i najkrvavijih.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track