SEĆANJE NA DAN KADA SU KRALJEVČANI PREVARILI OKUPATORA: Delegacije srpskih i slovenačkih vatrogasaca položili vence na spomen-ploču ispred starog Vatrogasnog doma (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

Dan dobrovoljnih vatrogasaca Srbije

SEĆANJE NA DAN KADA SU KRALJEVČANI PREVARILI OKUPATORA: Delegacije srpskih i slovenačkih vatrogasaca položili vence na spomen-ploču ispred starog Vatrogasnog doma (FOTO)

Srbija -

Povodom Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije, predstavnici gradskih vlasti, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo, vatrogasaca slovenačkog grada Maribor i ostalih delegacija vatrogasaca iz okolnih gradova i opština, položili su danas vence na spomen - ploču ispred starog Vatrogasnog doma, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra 1941. godine izašao iz okupiranog Kraljeva.

- Članovi tadašnje vatrogasne čete su tog dana spalili arhivu, onesposobili telefon, zasvirali koračnicu, paradnim korakom prošli pored nemačke straže na mostu svirajući tada popularnu melodiju nemačke vojske - Lili Marlen i tako, prevarivši okupatora, prebacili se do planine Goč, gde su su se priključili pokretu otpora, istakao je ovom prilikom dr Milan Matijević, hroničar grada na Ibru.

foto: Kurir.rs/J.S.

Uoči proslave 27. septembra, Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije, vatrogasci iz Maribora uručili su donaciju u vatrogasnoj opremi svojim kraljevačkim kolegama koja, prema rečima Milutina Vukosavljevića, predsednika Dobrovoljnog društva vatrogasaca Kraljevo, može da obezbedi šest vatrogasnih društava.

Vukosavljević je dodao i da su u prethodnom periodu, srpska vatrogasna društva dobila čak 16 vatrogasnih vozila, kao donaciju od mariborskih kolega.

foto: Kurir.rs/J.S.

- Osamnaest vatrogasnih društava iz Slovenije je obezbedilo ovu vrednu i vrlo kvalitetnu opremu za kraljevačke vatrogasce. Pored toga, mi se već 19 godina uzastopno družimo sa mariborskim kolegama. Mnogi od nas su se međusobno i pobratimili. Zaista su dali sve od sebe da nam pomognu i zato, još jednom, veliko im hvala, naglasio je Vukosavljević.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track